Β. Μακεδονία: Ποιος διαδέχεται τον Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος;

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 07:51
UPD:07:53
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI
A- A A+

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SDSM της Βόρειας Μακεδονίας εξέλεξε τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ως νέο ηγέτη του την Κυριακή, ανοίγοντάς του το δρόμο για να αναλάβει πρωθυπουργός από τον Ζόραν Ζάεφ εν μέσω μηνών πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα. 

O Κοβάτσεφσκι έλαβε ποσοστό περίπου 85% στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες ψήφισαν τα μέλη του SDSM, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ από την εκλογική επιτροπή του κόμματος. Ο 47χρονος Κοβάτσεφσκι, οικονομολόγος και νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κέρδισε άλλους δύο υποψηφίους για τη θέση, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Θεωρήθηκε ο αγαπημένος του Ζάεφ για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος.

Ο Ζάεφ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί στα τέλη Οκτωβρίου τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως ηγέτης του SDSM μετά την ήττα του κόμματος στις τοπικές εκλογές. Ωστόσο, αργότερα αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση της χώρας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατάφερε έκτοτε να επιβιώσει από πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο και μάλιστα ενίσχυσε την πλειοψηφία του κόμματός του στο κοινοβούλιο προσθέτοντας έναν νέο εταίρο συνασπισμού.  Την περασμένη εβδομάδα, το μικρό αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» (Alternativa) κατέληξε σε συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βόρειας Μακεδονίας. Βάσει της συμφωνίας, η «Εναλλακτική» θα αναλάβει τρία υπουργεία στην κυβέρνηση (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς) στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, ακόμη και με την επιλογή νέου αρχηγού κόμματος, ο Ζάεφ δεν αναμένεται να εγκαταλείψει για εβδομάδες τα καθήκοντά του, πιθανώς μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους, ο ίδιος θέλει να προσπαθήσει άλλη μια φορά να επιλύσει τη διαφωνία με τη Βουλγαρία, κυρίως για την επιμονή της Σόφιας να ισχυρίζεται ότι η γλώσσα που ομιλείται στη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μια ξεχωριστή γλώσσα, αλλά μια περιφερειακή παραλλαγή της βουλγαρικής. Πρόκειται για μια διαμάχη που έχει εμποδίσει την προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ο Ζάεφ παραμένει αισιόδοξος ότι μπορεί να γίνει μια σημαντική πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ.

Μόλις παραιτηθεί ο Ζάεφ, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι αναμένεται να δώσει στον Κοβάτσεφσκι την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή