Καλωσόρισμα του 2022 με την παραδοσιακή Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης

Θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1, στις 12:15 το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς
Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2022 01:59
UPD:02/01/2022 01:11
A- A A+

Πιστή στο εορταστικό ραντεβού της, η δημόσια Ραδιοτηλεόραση μεταδίδει και φέτος ανήμερα την Πρωτοχρονιά –το Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2022, στις 12:15, την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με την Αίθουσα Musikverein.

Ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό αυτό εορταστικό μουσικό πρόγραμμα, που μεταδίδεται σε πολυάριθμους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς απ’ όλο τον κόσμο και το παρακολουθούν πολλά εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές.

Στο πόντιουμ της «Χρυσοποίκιλτης Αίθουσας» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής της Βιέννης θα σταθεί, για τρίτη φορά, ο Αργεντινός πιανίστας και αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ· υπό τη διεύθυνσή του, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης θα ερμηνεύσει γνωστά και αγαπημένα έργα των συνθετών Josef Strauß, Johann Strauß II, Josef Hellmesberger (Sohn), Eduard Strauß και Carl Michael Ziehrer.

Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ

Το πρόγραμμα

Josef Strauss: Phönix-Marsch, op. 105

Johann Strauss II: Phönix-Schwingen. Walzer, op. 125

Josef Strauss: Die Sirene. Polka mazur, op. 248

Josef Hellmesberger (Sohn): Kleiner Anzeiger, Galop op. 4

Johann Strauss II: Morgenblätter. Walzer, op. 279

Eduard Strauss: Kleine Chronik. Polka schnell, op. 128

Johann Strauss II: Ouvertüre zur Operette «Die Fledermaus»

Johann Strauss II: Champagner-Polka. Musikalischer Scherz, op. 211

Carl Michael Ziehrer: Nachtschwärmer. Walzer, op. 466

Johann Strauss II: Persischer Marsch, op. 289

Johann Strauss II: Tausend und eine Nacht. Walzer, op. 346

Eduard Strauss: Gruß an Prag. Polka française, op. 144

Josef Hellmesberger (Sohn): Heinzelmännchen

Josef Strauss: Nymphen-Polka, op. 50

Josef Strauss: Sphärenklänge (Music of the Spheres). Walzer, op. 235

Τη συναυλία προλογίζει και σχολιάζει ο μουσικός παραγωγός Νίκος Κανελλόπουλος.
 

Με λιγότερους θεατές και η διάσημη πρωτοχρονιάτικη συναυλία

Με αυστηρούς περιορισμούς θα πραγματοποιηθεί η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι θεατές θα περιοριστούν στους 1.000, οι οποίοι θα είναι εμβολιασμένοι ή ιαθέντες και, επιπλέον, θα έχουν υποβληθεί σε μοριακό διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό, το πολύ εντός 48 ωρών από τη συναυλία. Οι θεατές υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα τύπου FFP2 σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο κτήριο του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής στη Βιέννη.

Οι περιορισμοί αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 700 άτομα, τα οποία είχαν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια αξίας περίπου 800 ευρώ το καθένα, ενώ με τους ίδιους περιορισμούς θα πραγματοποιηθούν και οι άλλες δύο παραδοσιακές συναυλίες, η γενική πρόβα της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας στις 30 Δεκεμβρίου και η Συναυλία της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, Ντάνιελ Φροσάουερ, χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «ιδιαίτερη υλικοτεχνική πρόκληση, η οποία απαιτεί υψηλό βαθμό κατανόησης και προθυμίας προσαρμογής από όλους», εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, έστω με περιορισμούς, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία μπορεί να δοθεί και πάλι παρουσία κοινού. Όπως διευκρίνισε, για όσους είχαν εισιτήριο και θα μείνουν εκτός αίθουσας, θα εξασφαλιστούν αυτομάτως θέσεις στις Συναυλίες της επόμενης χρονιάς. Πέρυσι, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν την ίδια περίοδο, η Συναυλία είχε πραγματοποιηθεί χωρίς κοινό.

30.000 λουλούδια

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών, σε όλη την πορεία της -από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, ενώ επίσημα, στη σημερινή της μορφή, αναφέρεται από το 1946 και μετά.

Το «ρεκόρ» μετά το 1946, με 25 συνεχείς φορές να διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι (Willi Boskovsky), και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ (Lorin Maazel), με έξι φορές ο Κλέμενς Κράους (Clemens Krauss), και από πέντε ο Ζουμπίν Μετά (Zubin Mehta) και ο Ρικάρντο Μούτι (Riccardo Muti).

Η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, την ημέρα της Συναυλίας διακοσμείται με 30.000 λουλούδια από τους Κήπους του δήμου της Βιέννης.

Εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με τη δημοφιλή καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί από τουλάχιστον 90 τηλεοπτικά και 300 ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς