Ποια η διαφορά μεταξύ ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022 08:53
UPD:08:53
VIA REUTERS/CYNTHIA S. GOLDSMITH, RUSSELL RE
A- A A+

Η ασυνήθιστα μεγάλη διασπορά κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για μια μολυσματική νόσο η οποία συνήθως έχει ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Στο ύποπτο κρούσμα που είχε αναφερθεί στη χώρα μας δεν εντοπίστηκε τελικά  σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox). Ωστόσο, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 80 κρούσματα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ. 

Αναφερόμενη στη νόσο, η  πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εμφανίστηκε καθησυχαστική.  «Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, Η κ. Παγώνη σημείωσε ότι θα δούμε κρούσματα και στην Ελλάδα, αλλά δε χρειάζεται πανικός. 

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε και τόνισε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής. 

Σχετικά τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται, είπε ότι γίνεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις. 

Συνοψίζοντας τα συμπτώματα, είπε ότι εμφανίζεται κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες. Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 3- 4 εβδομάδες. 

Εξηγώντας ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογία, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος». 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή