Σάντσεθ: Η Ισπανία μπορεί να είναι η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης

Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 11:35
UPD:11:38
REUTERS/Moncloa Palace
A- A A+

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η χώρα του —και η νότια Ευρώπη ευρύτερα— θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση στο έλλειμμα προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς η περιοχή προσπαθεί να αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Η Ισπανία και, θα έλεγα, η Νότια Ευρώπη, θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια απάντηση σε αυτήν την ενεργειακή εξάρτηση της ρωσικής ορυκτής ενέργειας», δήλωσε ο Σάντσεθ στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο κ. Σάντσεθ τόνισε ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής ικανότητας επαναεριοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπου το υγροποιημένο φυσικό αέριο μετατρέπεται ξανά στο τελικό προϊόν του φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι η Ιβηρική Χερσόνησος, που καταλαμβάνεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία, φιλοξενεί περίπου το ήμισυ της αποθήκευσης LNG της ΕΕ.

«Αυτός ο πόλεμος μας έδωσε επίσης ένα πολύ σημαντικό μάθημα, το οποίο είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο, η ενεργειακή απόδοση δεν είναι μόνο ένας μεγάλος σύμμαχος για τις χώρες και τις οικονομίες για την αντιμετώπιση των προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή, αλλά και σε αυτό το πολύ περίπλοκο και πολύ αβέβαιο γεωπολιτικό σενάριο που θα μας προσφέρει επίσης μέσα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την αυτονομία μας», πρόσθεσε.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας —και η άνοδος των τιμών της ενέργειας— έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην Ισπανία, με τη Μαδρίτη να είναι μία από τις πιο πρωτεύουσες φωνές σχετικά με την ανάγκη για ευρωπαϊκή δράση για τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Μαζί με τη γειτονική Πορτογαλία, η Ισπανία έχει εισαγάγει ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και του άνθρακα — μια κίνηση που την ξεχωρίζει από το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ΕΕ.

Ο Σάντσεθ είπε ότι η αγορά ενέργειας της ΕΕ δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί στην τρέχουσα κρίση. «Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου προβληματισμού που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε.

Η Ισπανία εξόργισε την Αλγερία νωρίτερα φέτος, αφού η Μαδρίτη αποφάσισε να επανεξάγει φυσικό αέριο στο Μαρόκο, εν μέσω διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο βορειοαφρικανικών εθνών που μοιράζονται χερσαία σύνορα. Ο Σάντσεθ απέρριψε τη Δευτέρα την ιδέα ότι η Ισπανία αντικαθιστά τη Ρωσία με έναν άλλο ασταθή προμηθευτή την Αλγερία, η οποία έχει απειλήσει να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Μαδρίτη λόγω της συμφωνίας της με το Μαρόκο.

Πηγή: CNBC

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή