Δήμος Αθηναίων: Υποδομές για ΑΜΕΑ σε 257 σχολικές μονάδες

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα - Κ. Μπακογιάννης: «Δεν θα υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων στα σχολεία της Αθήνας»
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 10:05
UPD:10:08
Δήμος Αθηναίων
A- A A+

Το 49ο Γυμνάσιο Αθηνών, το σχολείο το οποίο απέκτησε πλήρη προσβασιμότητα για ΑμΕΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του  προγράμματος αναβάθμισης όλων των σχολικών μονάδων της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. Στο συγκεκριμένο σχολείο, δημιουργήθηκαν -σε προτεραιότητα- αναβατόριο, ράμπες, αλλά και WC για την ανεμπόδιστη πρόσβαση μαθήτριας του Γυμνασίου με κινητικά προβλήματα. 

Το συγκεκριμένο Γυμνάσιο είναι ένα από τα δεκάδες σχολεία στα οποία υλοποιείται το πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης με δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας, προκειμένου τα σχολεία να έχουν «ανοιχτές» πόρτες για όλα τα παιδιά. Με την ολοκλήρωση του έργου, συνολικά 257 σχολικές μονάδες και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης θα αποκτήσουν αυτές τις υποδομές, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρίες μέσα στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, σε 185 σχολικές μονάδες θα δημιουργηθούν νέες ράμπες, ενώ 236 σχολεία θα αποκτήσουν λειτουργικά και κατάλληλα WC για ΑμΕΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε 131 σχολικά συγκροτήματα που, βάσει μελέτης, δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ειδικών ραμπών, θα κατασκευαστούν είτε ηλεκτροκίνητα αναβατόρια, είτε ανελκυστήρες είτε φορητές κινητές ράμπες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους τους χώρους των σχολείων.

ΔΉΜΟΣ ΑΘΗΝΑΊΩΝ

Συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Αστικών και Κτιριακών Υποδομών Βασίλη Αξιώτη, και Παιδείας Νικόλαο Βαφειάδη, είδε από κοντά όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν στο κτίριο, συζήτησε με τη διευθύντρια του σχολείου και τους καθηγητές και προτού φύγει, πέρασε από όλες τις τάξεις του σχολείου για να χαιρετήσει τους μαθητές. «Σήμερα νιώθω ότι είναι μία πραγματικά σπουδαία ημέρα. Κάναμε πράξη την υπόσχεσή μας -που ήταν ταυτόχρονα και υποχρέωση- να εξασφαλίσουμε στη μαθήτρια την εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο σχολείο της. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε για κάθε μαθητή και μαθήτρια, σε οποιοδήποτε σχολείο της Αθήνας, τώρα και στο μέλλον. Δεν αποδέχομαι ότι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν μαθητές “δύο ταχυτήτων”, ή μαθητές με περισσότερα και λιγότερα δικαιώματα. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στα σχολεία της Αθήνας είναι ένα μεγάλο έργο κάτω από το "ραντάρ", αλλά είναι σπουδαίο. Σταδιακά, όλα τα σχολεία της Αθήνας θα γίνουν προσβάσιμα», τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αξιώτης σημείωσε ότι «φτάσαμε στο 2022 για να γίνουν πράξη τα αυτονόητα», ενώ ο κ. Βαφειάδης ανέφερε: «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού από τα σχολεία της Αθήνας».

Έργα σε 257 σχολικές μονάδες και στα επτά διαμερίσματα

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή