Δήμαρχος Ελληνικού-πυρκαγιά: Δυο μέτρα τα ξερόχορτα στον Σταθμό της ΔΕΗ

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 11:52
UPD:17:51
A- A A+

Στο πρόβλημα των αρμοδιοτήτων σε σχέση με τον καθαρισμό περιοχών υψηλής επικινδυνότητας όπως στην περίπτωση του Σταθμού της ΔΕΗ στη Γλυφάδα, από όπου καταγγέλλεται ότι ξεκίνησε μία από τις πύρινες εστίες που κατέκαψαν περιοχές σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα, αναφέρθηκε ο Γιάννης Κωνσταντάτος, δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). «Ο Σταθμός της ΔΕΗ καθαριζόταν κάθε χρόνο από τον ΣΠΑΥ, όμως φέτος ο δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο» είπε το πρωί στην ΕΡΤ. Ο ίδιος απέρριψε όποια ευθύνη του Συνδέσμου σε σχέση με την επίμαχη περιοχή, καθώς του είχε αφαιρεθεί η όποια εποπτεία, επισημαίνοντας πως τα ξερόχορτα εκεί είχαν φτάσει στα 2 μέτρα. Τόνισε δε πως ο καθαρισμός είναι ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, κάτι που ωστόσο δεν κάνει ποτέ.

«Ο Σταθμός της ΔΕΗ στη Γλυφάδα καθαριζόταν κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο ΣΠΑΥ, όμως ο δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει από 1/1 και καθαρίζαμε ανεξάρτητα από το αν είχαμε ή όχι άδεια από το δασαρχείο ή την ΑΔΜΗΕ διότι το δημόσιο συμφέρον λέει ότι πολλές φορές χρειάζεται να πάμε κόντρα και στους νόμους και στις αγκυλώσεις τους. Μετά την αποχώρηση της Γλυφάδας, ο σύνδεσμος δεν είχε καμία ευθύνη εποπτείας, ελέγχου ή καθαρισμού στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά» είπε.

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης εξήγησε ότι ο δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα για τις 130.000 ευρώ που είναι η συμμετοχή του. Ωστόσο, όπως είπε, παρέχονταν οχήματα και καθαρισμός στον χώρο που κάηκε τελικά. «Τα αγριόχορτα έξω από τον σταθμό, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που έδωσε ο δήμος Γλυφάδας, έφταναν στα 2 μέτρα. Δεν ξέρω αν φταίει η ΑΔΜΗΕ ή κάποιος σπινθήρας από τον χώρο της ΔΕΔΔΗΕ που έφυγε έξω από τον χώρο. Αυτό που ξέρουμε ότι από τον ΣΠΑΥ ο χώρος ήταν πάντα καθαρός για να μην έχουμε τέτοιο ατύχημα. Οι συνάδελφοι στεναχωρηθήκαμε για την απόφαση της Γλυφάδας και ζητήσαμε από τον δήμαρχο να ανακαλέσει. Δεν είναι βιλαέτι κανενός δήμου εκεί, είναι ένας ενιαίος χώρος με δυσκολίες που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε. Αλλά δεν μπορεί να μας ζητώνται εξηγήσεις για έναν χώρο από τον οποίο ουσιαστικά ο ΣΠΑΥ διώχθηκε» σημείωσε.

«Έχουμε καθαρίσει 5.500 στρέμματα περιαστικού δάσους, με εξαίρεση τη Γλυφάδα που δεν την έχουμε σε επίβλεψη, στις υπόλοιπες περιοχές πάμε καλά» κατέληξε ο κ. Κωνσταντάτος.

Πηγή: ΕΡΤ

Ο ΑΔΜΗΕ

Απαντώντας στις αιτιάσεις, πηγές του ΔΕΔΔΗΕ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Πανόραμα Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό. Αλλά και από την πλευρά του διαχειριστή του δικτύου υψηλής και υπερυψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ) πηγές σημείωναν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά έχει σχέση με το δίκτυό του.

Τεχνικοί ΔΕΔΔΗΕ: Από πουλί η πυρκαγιά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Εργαζομένων ΔΕΔΔΗΕ, Κώστα Μανιάτη, που μίλησε στην ΕΡΤ, «η φωτιά που δημιουργήθηκε και αν δημιουργήθηκε στον υποσταθμό εκεί, που ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, είναι από εξωγενή παράγοντα. Ενημερώθηκα ότι υπήρχε ένα πουλί που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς μετέφερε τη φωτιά έξω από τον υποσταθμό» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, πήραν φωτιά τα φτερά του και έπεσε έξω από τον χώρο».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή