Αντόνιο Κόστα: Κίνδυνος να δημιουργηθούν «ψευδείς προσδοκίες» με την ουκρανική υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 09:44
UPD:09:45
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

Η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία αντί να εμπλέκεται σε «νομικές συζητήσεις» σχετικά με το αν θα ορίσει τη χώρα ως υποψήφια ένταξη, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να αποφασίσουν για το θέμα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αντόνιο Κόστα εκτιμά ότι το καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας δεν θα λύσει τα επείγοντα προβλήματα της Ουκρανίας, χώρια ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν «ψευδείς προσδοκίες». Ο Κόστα εξέφρασε την ανησυχία του ότι ένα τέτοιο θέμα θα καταφέρει να αναδείξει μονάχα τις διαφωνίες εντός του ευρωπαϊκού κόλπο, κάτι που τελικά θα αποτελέσει ένα «δώρο» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα σχόλιά του Κόστα είναι ενδεικτικά  της ανησυχίας που επικραρεί σε ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ σχετικά με την παραχώρηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Από την άλλη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί την διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ ως εγγύηση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και άγκυρα για την ανάκαμψή της.

Χωρίς να απορρίπτει ρητά την υποψηφιότητα της Ουκρανίας, ο Κόστα τάχθηκε υπέρ της  «ευρωπαϊκής προοπτικής» της χώρας, λέγοντας ότι αναμένει την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, είπε ότι είναι «ουσιώδες να δοθεί μια λύση στην έκτακτη ανάγκη της χώρας. Ακόμη και αν η Ουκρανία λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας, «τα πραγματικά προβλήματα απομένουν να επιλυθούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Η εστίασή μου είναι να λάβω στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια σαφή δέσμευση για την επείγουσα υποστήριξη και να οικοδομήσω μια μακροπρόθεσμη πλατφόρμα για την υποστήριξη της ανάκαμψης της Ουκρανίας», εξήγησε. «Αυτή είναι η βασική μου προτεραιότητα. Τα πιο σημαντικά δεν είναι νομικές συζητήσεις για την Ουκρανία αλλά πρακτικές παραδόσεις», πρόσθεσε.

«Για αυτή τη σαφή και άμεση υποστήριξη, δεν χρειάζεται να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή μια διαπραγμάτευση ή διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια — [ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ] Μακρόν λέει δεκαετίες, δεν λέω δεκαετίες — αλλά σίγουρα πολύ πολύς καιρός. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να δημιουργήσεις ψευδείς προσδοκίες που γίνονται πικρή απογοήτευση. Λιγότερες νομικές συζητήσεις, περισσότερες πρακτικές λύσεις», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Κόστα, η ενότητα που είχε επιδείξει η ΕΕ από την αρχή της ρωσικής εισβολής είναι  μια «ήττα» για τη Μόσχα, γι αυτό και είναι απαραίτητο να διατηρηθεί. «Η καλύτερη υποστήριξη που μπορεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία είναι να διατηρήσει την ενότητά της. Το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η ευρωπαϊκή ενότητα», είπε.

Υποστήριξε επισης μια ιδέα που διατύπωσε ο Μακρόν τον περασμένο μήνα για μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, μια πιο χαλαρή μορφή σύνδεσης για χώρες που δεν επιθυμούν ένταξη ή που δεν πληρούν τα πλήρη κριτήρια εισόδου. «Θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα για την επίλυση πολλών προβλημάτων», σημείωσε. «Πρέπει να βρούμε διαφορετικούς τρόπους για να είμαστε εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι στην ίδια ήπειρο», είπε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή