Ισπανία και η Πορτογαλία λένε «ναι» στο σχέδιο Σολτς για έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 15:02
UPD:15:06
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ισπανία και τη Γαλλία θα μπορούσε να είναι έτοιμος εντός εννέα μηνών, δήλωσε την Παρασκευή η Ισπανία αφού προηγουμένως η Γερμανία υποστήριξε την ιδέα της σύνδεσης της Ιβηρικής χερσονήσου με την κεντρική Ευρώπη για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της ηπείρου.

Ειδικότερα, η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Τερέσα Ριμπέρα δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα τμήμα αγωγού που διέρχεται από την Ισπανία στη Γαλλία θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο ως μέρος των προσπαθειών «απογαλακτισμού» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Την ίδια ώρα τα σχέδια βρίσκουν επίσης σύμφωνο τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. «Η Γερμανία μπορεί να υπολογίζει 100% στη δέσμευση της Πορτογαλίας για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter.  «Σήμερα αέριο, αύριο πράσινο υδρογόνο», πρόσθεσε. 

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος αγωγός, ο Κόστα είπε ότι το λιμάνι του Σινές στη νοτιοδυτική ακτή της Πορτογαλίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εφοδιαστικός κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Πέμπτη ότι συζήτησε έναν νέο αγωγό με τους ηγέτες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν επίσης «άλλες συνδέσεις μεταξύ της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης που θα μας βοηθήσουν να διαφοροποιήσουμε τον εφοδιασμό μας [ενέργειας]».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή