Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά στη Σουηδία, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 11:22
UPD:11:25
REUTERS/TT NEWS AGENCY

Ο Τζίμι Άκεσον, αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών (SD), ακροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος. 

A- A A+

Το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» βρίσκεται στη δεύτερη θέση- πίσω από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες- στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Σουηδία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της SVT/Novus.

Το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 21,5% των ψηφοφόρων, ενώ  το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης-το κεντροδεξιό κόμμα των Μετριοπαθών, ακολουθεί με 17,4%.

 Η δημοσκόπηση της Novus έδειξε επίσης ότι οι σουηδικές εκλογές θα είναι απίστευτα αμφίρροπες, καθώς η διαφορά μεταξύ του δεξιού και του αριστερού μπλοκ είναι μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς και το Κόμμα του Κέντρου συγκεντρώνουν μαζί 49,6%, ενώ οι δεξιοί Μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες , ακολουθούν οριακά με 49,3%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόνο μία έδρα από τις 349 της Σουηδικής Βουλής, χωρίζει τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Η νέα δημοσκόπηση σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκενσον να γίνει ο επόμενος  πρωθυπουργός της χώρας. Ο Άκενσον, σε συνέντευξή του στη Σουηδική Ραδιοφωνία, δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει καμία ανακοίνωση πριν από τις εκλογές, ούτε για το αν θα διεκδικήσει τον ρόλο του πρωθυπουργού αν η παράταξή του βγει πρώτη, ούτε για το αν το SD θα διεκδικήσει μια θέση σε μια μελλοντική δεξιά κυβέρνηση.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να καθίσω και να χαράξω κόκκινες γραμμές για το πώς θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουμε μετά τις εκλογές. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήμουν σε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό μόνος μου», δήλωσε ο Ακενσον στο σουηδικό ραδιόφωνο .

 Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης και των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, έκλεισε πάντως την πόρτα στο να επιτραπεί στο ακροδεξιό κόμμα να συμμετάσχει σε μια πιθανή δεξιά κυβέρνηση, αλλά άνοιξε την περασμένη εβδομάδα το δρόμο για την επιρροή της SD στην πολιτική. «Θέλω να τους δώσω μια σοβαρή προοπτική για την οποία θα συμφωνήσουμε πριν από την εκλογή της κυβέρνησης. Ότι έχουμε ένα κοινό όραμα για το τι θέλουμε να πετύχουμε και ότι έχουμε συγκεκριμένους στόχους», δήλωσε ο Κρίστενσον στη σουηδική εφημερίδα DN.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή