«Ο Μύθος των Αμαζόνων»

​Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 21:30, στο θέατρο Ολύμπια, με ελεύθερη είσοδο.
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 18:01
UPD:18:01
A- A A+

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάζει την παράσταση χορού «Ο Μύθος των Αμαζόνων», σε χορογραφία της χορογράφου της Τελετής Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, κας Άρτεμης Ιγνατίου.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 21:30, στο θέατρο Ολύμπια (Φλόκα), με ελεύθερη είσοδο.

Οι Αμαζόνες ήταν μυθικός λαός πολεμιστριών που κατάγονταν από τον θεό του πολέμου Άρη και τη νύμφη Αρμονία. Πατρίδα των Αμαζόνων ήταν η Θεμίσκυρα του Ευξείνου Πόντου. Ήταν όλες τους εξασκημένες στη χρήση τόξου και ξίφους, και θεωρούνταν ισάξιες με τους άνδρες πολεμιστές, στην ανδρεία και την πολεμική ικανότητα.

Στην παράσταση μέσω της κίνησης και της τέχνης του χορού οι χορευτές προσπαθούν να δώσουν την ατμόσφαιρα της ζωής των Αμαζόνων και επικεντρώνονται στους δυο πιο γνωστούς μύθους. Την αρπαγή της χρυσής ζώνης της βασίλισσάς Ιππολύτης από τον Ηρακλή, όπου ήταν ένας από τους άθλους του. Και την μάχη του Αχιλλέα με την Πενθεσίλεια, όπου αφού την σκοτώσει, βγάζοντας την ασημένια μάσκα που φορούσε η Πενθεσίλεια, θαμπώνεται από την ομορφιά της και την ερωτεύεται.

Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου

Μουσική: Μιράν Τσαλικιάν

Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Νικολόπουλου

Ερμηνεύουν:

Ιππολύτη: Αίγλη Σαρλάνη

Ηρακλής: Νίκος Κορμπάκης

Πενθεσίλεια: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Αχιλλέας: Νίκος Κορμπάκης

Αμαζόνες: Μελίνα Μπαλλά, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Αναστασία Πατελλάκη, Αίγλη Σαρλάνη, Ηώ Σπηλιωτοπούλου, Αφροδίτη Βερβενιώτη.

Η παράσταση εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Είναι αφιερωμένη σ όλες τις γυναίκες, τις σημερινές σύγχρονες Αμαζόνες της Ελλάδας και όλου του κόσμου που δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για την οικογένεια τους και τα παιδιά τους! Το 2022 παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο της Λίμνης στα Τίρανα και στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας στο Φιέρι, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας και της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα.

Το Χοροθέατρο ARΤ έχει παρουσιάσει παραγωγές σε Αρχαιολογικούς Χώρους: Ρωμαϊκή Αγορά, σε Μουσεία: Ε.Μ.Σ.Τ. (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Μουσείο Μπουμπουλίνας-Σπέτσες, Λουτρό των Αέρηδων- Πλάκα. Έχει συμμετάσχει και στις τέσσερις Πλατφόρμες Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και έχει δώσει παραστάσεις σε πολλά θέατρα και Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ιταλία, Σερβία, Κύπρος, Αλβανία, Γερμανία, Τυνησία, Κίνα). Το 2007 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (Λεμεσός - Κύπρος ) και το 2008 παρουσίασε την παράσταση "Μούσες'', στην Τελετή Έναρξης του 6ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πεκίνου για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα Κίνα 2008.

Προτεινόμενα για εσάς