Φεστιβάλ Βενετίας: Το Χρυσό Λιοντάρι στο ντοκιμαντέρ «All the Beauty and the Bloodshed»

Η Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 15:16
UPD:15:16
A- A A+

Το αμερικανικό ντοκιμαντέρ «All the Beauty and the Bloodshed» βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας ενώ η γαλλική ταινία «Saint Omer» απέσπασε το Ασημένιο Λιοντάρι.

Mε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού τιμήθηκε ο Ιρλανδός ηθοποιός, Κόλιν Φάρελ, για την ερμηνεία του στην ταινία «The Banshees Of Inisherin», την μαύρη κωμωδία του Μάρτιν ΜακΝτόνα.

Χρόνια μετά το φιλμ «Αποστολή στην Μπρίζ» του Ιρλανδού σκηνοθέτη, ο εκπληκτικός Κόλιν Φάρελ και ο Μπρένταν Γκλίσον συναντήθηκαν ξανά στην ταινία «Τα πνεύματα του Ινισέριν» με τις ερμηνείες τους να κερδίζουν κοινό και κριτικούς.

Η ταινία αναφέρεται στον «εμφύλιο» πόλεμο δύο Ιρλανδών πρώην φίλων κατοίκων του μικρού νησιού Ινισέριν και την ώρα που απέναντι, στο μεγάλο νησί της Ιρλανδίας μαίνεται ο πραγματικός εμφύλιος.

Επιλέγοντας παράξενους και περίπλοκους ρόλους ο γεννημένος στις 31 Μαϊου 1976  ηθοποιός έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στο σινεμά με τους σκηνοθέτες να τον επιλέγουν για να πρωταγωνιστεί στις ταινίες τους.

Η Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, το δεύτερο βραβείο της καριέρας της στην Βενετία, για την ερμηνεία της στον ρόλο της διευθύντριας ορχήστρας στην ταινία “Tár” του Todd Field.

Με ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ της Βενετίας τιμήθηκε ο φυλακισμένος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει στην Βενετία για να συνοδεύσει την ταινία του «Οι αρκούδες δεν υπάρχουν».

Τα βασικά βραβεία

  • Χρυσός Λέων Καλύτερης Ταινίας: «All the Beauty and the Bloodshed» της Laura Poitras (ΗΠΑ)
  • Αργυρός Λέων-Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και Λέων του Μέλλοντος-Καλύτερη Πρώτη Ταινία: «Saint-Omer» της Alice Diop (Γαλλία)
  • Αργυρός Λέων -Βραβείο Σκηνοθεσίας: στον Ιταλό Luca Guadagnino για την ταινία «Bones and all».
  • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: στην Αυστραλή Cate Blanchett για τον ρόλο της στο «Tàr» του Todd Field.
  • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: στον Ιρλανδό Colin Farrell για τον ρόλο του στην ταινία «The Banshees of Inisherin» του Martin McDonagh.
  • Βραβείο Marcello Mastroianni του αναδυόμενου ή της αναδυόμενης ηθοποιού: στην ηθοποιό Taylor Russell για τον ρόλο της στην ταινία «Bones and all» του Luca Guadagnino.
  • Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής: «Οι Αρκούδες δεν υπάρχουν», του Τζαφάρ Παναχί (Ιράν)
  • Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: «The Banshees of Inisherin» του Ιρλανδού Martin McDonagh.

Προτεινόμενα για εσάς