Σ. Μάριν: Η ΕΕ να περιορίσει τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στους Ρώσους

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 15:40
UPD:16:14
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
A- A A+

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν έκανε σήμερα έκκληση για ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας απέναντι στον «ενεργειακό εκβιασμό» της Μόσχας.

«Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ενότητα, καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο εναντίον της Ευρώπης. Το να κάνει εκβιασμό στις κοινωνίες μας μέσω του ενεργειακού εφοδιασμού είναι ένα μέσο για τη Ρωσία να εξασθενίσει και να καταστρέψει την υποστήριξη των Ευρωπαίων στην Ουκρανία και να καταστρέψει την ενότητά μας», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτό τον εκβιασμό της Ρωσίας και από αυτό τον μακρύ χειμώνα, αλλά έχουμε ανάγκη την αποφασιστικότητα και το θάρρος της ενότητας για να το επιτύχουμε», πρόσθεσε η κ. Μάριν, η χώρα της οποίας έχει τα πιο εκτενή σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία.

Την παραμονή μιας ομιλίας για τη γενική πολιτική της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο, η Σάνα Μάριν ζήτησε από την επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ «νέες τολμηρές λύσεις» προκειμένου να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

«Πληρώνουμε τώρα ένα πολύ υψηλό τίμημα για την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια. Ο πόλεμος και η τιμή της ενέργειας κάνουν να βαραίνει επίσης η απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», προειδοποίησε.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να είναι «έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, οι τουρίστες της οποίας είναι ακόμη ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Ευρώπη».

«Οφείλουμε να περιορίσουμε πολύ τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, αν και αυτό δεν αρκεί», είπε η Σάνα Μάριν, που ξεκίνησε, εξάλλου, τη διαδικασία ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ.

Από χθες, Δευτέρα, μια συμφωνία του 2007 που διευκολύνει τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους πολίτες έχει ανασταλεί ως αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να «επανεξετάσουν εις βάθος» τις θεωρήσεις που έχουν δοθεί. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω απαγορεύοντας προσωρινά την είσοδο στο έδαφός τους Ρώσων πολιτών που φέρουν ευρωπαϊκές θεωρήσεις εισόδου, επικαλούμενες «σοβαρή απειλή» για τη δημόσια ασφάλειά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή