Β. Κορέα: Δεν δώσαμε όπλα στη Ρωσία. Ούτε και σκοπεύουμε

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 09:23
UPD:09:23
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI
A- A A+

Η Βόρεια Κορέα διέψευσε χθες ότι έχει πουλήσει όπλα στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι δεν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον. Η δήλωσε ήρθε μετά τις αμερικανικές αναφορές ότι η Μόσχα στρέφεται στην Πιονγκγιάνγκ για να αναπληρώσει τα αποθέματά της. Η Μόσχα είχε αρνηθεί τις αναφορές. 

«Ουδέποτε κάναμε εξαγωγές όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία στο παρελθόν και δεν προβλέπουμε να κάνουμε τέτοιες εξαγωγές» στο μέλλον, ανέφερε εκπρόσωπος της γενικής υπηρεσίας εξοπλισμού του υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωσή του που επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και άλλες «εχθρικές δυνάμεις» ότι διαδίδουν φήμες για «να επιδιώξουν τους βασικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς τους στόχους».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, είπε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Μόσχα αγόρασε «κυριολεκτικά εκατομμύρια σφαίρες, πυραύλους και οβίδες του πυροβολικού». Ωστόσο, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, πρόσθεσε πως οι αγορές αυτές δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί και ότι δεν υπήρχαν τεκμήρια πως τα πυρομαχικά αυτά χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Η Πιονγκγιάνγκ, σύμμαχος της Μόσχας, τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι η Ουάσινγκτον και «άλλες εχθρικές δυνάμεις διαδίδουν φήμες περί εμπορίου όπλων» μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. «Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ να πάψουν να κάνουν ανεύθυνα σχόλια», προστίθεται στο κείμενο, που τονίζει ωστόσο ότι η Βόρεια Κορέα επιφυλάσσεται του νομίμου δικαιώματός της να κάνει εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αγορά πυρομαχικών για το ρωσικό πυροβολικό από τη Βόρεια Κορέα και η αγορά UAVs από το Ιράν δείχνουν πως η Μόσχα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση έπειτα από μήνες οικονομικών και τεχνολογικών κυρώσεων από τη Δύση με σκοπό να παραλύσει η πολεμική μηχανή της.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή