Καταρρέει πατώντας... γκάζι ένα από τα «θεμέλια» της Ανταρκτικής

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 10:31
UPD:10:31
ESA

Στην φωτογραφία εικονίζεται ένα σημείο του παγετώνα Pine στο οποίο έχει σχηματιστεί μια τεράστια ρωγμή εξαιτίας της διαδικασίας τήξης που συμβαίνει σε αυτόν.

A- A A+

Στην Δυτική Ανταρκτική βρίσκεται ένας από τους παγετώνες «αναφοράς» της παγωμένης ηπείρου. Ο Pine Island Glacier καλύπτει έκταση περίπου 175 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ και αποτελεί έναν από τους ταχύτερα κινούμενους παγετώνες της Ανταρκτικής.

Τα τελευταία χρόνια οι κλιματικές αλλαγές έχουν οδηγήσει στην ταχεία τήξη του. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε στον παγετώνα μια τεράστια σχισμή μήκους περίπου 30 χλμ, πλάτους 80 μέτρων και βάθους 70 μέτρων. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την απόσπαση τεράστιων κομματιών πάγου που μετατρέπονται σε παγόβουνα. Έχουν αποσπαστεί κομμάτια πάγου με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Σιγκαπούρης.

Στην περίπτωση του Pine Island Glacier αποδείχτηκε πρόσφατα ότι ο παγετώνας δεν επηρεάζεται μόνο από την αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και λιώνει η επιφάνεια του αλλά ότι επηρεάζεται και μάλιστα πάρα πολύ από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στα οποία βρίσκεται επιταχύνοντας έτσι την τήξη του.

Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής, του μόνιμου και ευρείας κλίμακας ερευνητικού προγράμματος της Βρετανίας στην παγωμένη ήπειρο, πιστοποιεί τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο λιώνει ο παγετώνας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αν ο παγετώνας καταρρεύσει η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά μισό μέτρο στέλνοντας κάτω από το νερό πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης. Προηγούμενη μελέτη ανέφερε ότι ο παγετώνας Pine Island Glacier των 180 τρισ. τόνων πάγου έχει μόλις 20 έτη ζωής ακόμη οπότε δεν αποκλείεται με βάση τη νέα μελέτη το τέλος του να έρθει ακόμη νωρίτερα.

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV