Ηχηρό χαστούκι

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 07:46
UPD:07:48
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Η αγορά εργασίας μίλησε. Οι  επιχειρήσεις που προσπαθούν καθημερινά να επιβιώσουν, ξεκαθάρισαν ότι θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους, για να το πετύχουν. Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή το απόγευμα, πρέπει να αποτελέσουν ηχηρό καμπανάκι αφύπνισης.  Χάθηκαν τον Αύγουστο 32.966 θέσεις εργασίας! Ναι, πολύ καλά διαβάσατε. Η αγορά εργασίας «μάτωσε» τον Αύγουστο, τον μήνα που η θερινή τουριστική περίοδος κορυφώνεται στην χώρα.

Πίσω από τα πανηγύρια για τα ρεκόρ εσόδων, κρύβονται απολύσεις. Πίσω από τις διθυραμβικές δηλώσεις ότι «κάτι καλό γίνεται στην Ελληνική Οικονομία», κρύβονται δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Στην Κυβέρνηση και στο αρμόδιο Υπουργείο, οφείλουν να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Όταν τον Αύγουστο οι περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας (19.265 ή 58,43% του συνόλου), προέρχονται από την εστίαση, τότε είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα!

Στην εστίαση, που «πνίγηκε» από τουρίστες, οι επιχειρήσεις έκαναν μαζικά απολύσεις τον Αύγουστο! Γιατί άραγε; Μα φυσικά, επειδή είναι τόσο δυσβάσταχτο το κόστος λειτουργίας, που για να μην βάλουν «λουκέτο» έναν τέτοιο μήνα, αναγκάστηκαν να μειώσουν προσωπικό. Έτσι, κατάφεραν να κάνουν ικανοποιητικούς τζίρους και παράλληλα να πληρώσουν τα τεράστια λειτουργικά κόστη τους, που προκύπτουν από την εκτόξευση των τιμών στα βασικά αγαθά, αλλά κυρίως στο ρεύμα. Όμως την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ήταν οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της βίαιης προσαρμογής στην σκληρή πραγματικότητα των πολύ υψηλών τιμών. Η πρώτη φουρνιά αδικημένων εργαζόμενων, είναι εκείνοι που άδοξα βρέθηκαν χωρίς δουλειά εν μέσω θέρους. Εκεί δηλαδή, που δεν το περίμεναν, την περίοδο που έβλεπαν το  μαγαζί στο οποίο δούλευαν να σφύζει από πελατεία. Η δεύτερη φουρνιά αδικημένων είναι όσοι έμειναν πίσω και δούλεψαν. Υποχρεώθηκαν να εργάζονται καλύπτοντας και τα κενά που δημιούργησαν οι απολύσεις των συναδέλφων τους. Αναγκάστηκαν να δουλεύουν παραπάνω ώρες και είναι άγνωστο πότε και αν θα λάβουν τις υπερωρίες τους. Αποδέχτηκαν να «βάλουν πλάτη» για να μείνει ζωντανή η επιχείρηση, άρα και το μεροκάματό τους. Μόνο που είναι πιθανό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούν και εκείνοι με την σειρά τους στο δύσβατο μονοπάτι της ανεργίας. Όχι επειδή έφταιξαν σε κάτι. Ούτε επειδή δεν έκαναν καλά την δουλειά τους. Αλλά επειδή αυτός είναι ο τρόπος για να σωθεί η επιχείρηση που δούλευαν. Μόνο που ο τρόπος αυτός, δεν συνιστά βιωσιμότητα της επιχείρησης, παρά μόνο συντήρησή της για λίγους μήνες.

Εάν δεν αντιστραφεί το πολύ αρνητικό κλίμα που δημιουργείται, τότε πολλοί από τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας, κινδυνεύουν να βρεθούν απότομα και μαζικά στην ανεργία, επειδή η επιχείρηση δεν θα αντέξει και θα βάλει «λουκέτο». Οι οιωνοί, μετά τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τον Αύγουστο, είναι εξαιρετικά αρνητικοί. Σε μια περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας κινείται έντονα ανοδικά (+7,7% το β’ τρίμηνο), καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ 20αετίας, στις χαμένες θέσεις εργασίας κατά τον μήνα Αύγουστο! Πρόκειται για πολύ ηχηρό χαστούκι, που πρέπει να ξυπνήσει τους κυβερνώντες. Πριν να είναι πολύ αργά…

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή