Nord Stream: Εκρήξεις αναφέρθηκαν σε Δανία και Σουηδία - Τεράστιες φυσαλίδες στην Βαλτική

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 17:11
UPD:18:23
via REUTERS/RITZAU SCANPIX
A- A A+

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT.

BLOOMBERG MARKETS AND FINANCE

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις σήμερα.

Ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02.03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση και ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17.00 το απόγευμα.

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης την Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί μια σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική.

Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι φυσαλίδες φτάνουν σε διάμετρο από 200 έως και 1.000 μέτρα.

«Η μεγαλύτερη φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Η μικρότερη σχηματίζει έναν κύκλο (διαμέτρου) 200 μέτρων», εξήγησε ο στρατός.

«Τρομοκρατική επίθεση» καταγέλλει το Κίεβο  

Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης», σχεδιασμένης από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.
«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Σαμποτάζ λέει το Κρεμλίνο 

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως δεν αποκλείει να οφείλεται σε σαμποτάζ.

Η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές «άνευ προηγουμένου» μέσα σε μία ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε αν ενδεχόμενη δολιοφθορά μπορεί να είναι η αιτία της ζημιάς.

Για δολιοφθορά κάνει λόγο η Γερμανία 

Παράλληλα, η Γερμανία βλέπει δολιοφθορά, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μεγάλη κλιμάκωση της ενεργειακής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, τα στοιχεία δείχνουν μια βίαιη πράξη και όχι ένα τεχνικό ζήτημα. Διαρροές φυσικού αερίου από τρεις αγωγούς εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Βαλτική Θάλασσα, ωθώντας τη Δανία να δηλώσει ότι εντείνει την ασφάλεια γύρω από τα ενεργειακά της στοιχεία.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις», είπε η Μέτε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή