Μια Ευρωπαία 31 χιλιάδων ετών αποκαλύπεται

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 10:58
UPD:11:21
Cicero Moraes/Jiri Sindelar/Karel Drbal

Αυτή είναι η εικόνα της γυναίκας που ζούσε στο σπήλαιο της Τσεχίας πριν από δεκάδες χιλιάδες έτη. 

A- A A+

Το 1881 αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα ανθρώπινο κρανίο σε ένα σπήλαιο στο χωριό Μλάντετς στη σημερινή Τσεχία. Η ηλικία του κρανίου διαπιστώθηκε ότι είναι 31 χιλιάδες έτη αλλά αρχικά οι ειδικοί θεώρησαν ότι το κρανία αυτό ανήκε σε ένα άνδρα της λίθινης εποχής.

Μετά από σχεδόν 1,5 αιώνα μετά ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες της Διοίκησης Σπηλαίων της Τσεχίας και της εταιρείας GEO-CZ πραγματοποίησαν μια ιατροδικαστικού χαρακτήρα εργασία στην οποία στην οποία διαπίστωσαν ότι το κρανίο αυτό ανήκε σε μια γυναίκα και όχι σε άνδρα και επιπλέον κατάφεραν να ανασυνθέσουν το πρόσωπο της. Είναι έτσι η αρχαιότερη γυναίκα του είδους μας (σύγχρονος άνθρωπος) που έχουμε μια πλήρη εικόνα της εμφάνισης της και όπως φαίνεται στις εικόνες δεν έχει διαφορές με μια σημερινή γυναίκα. Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 17 ετών.

MARVELOUS LATIN ANTHEMS

Οι ερευνητές έκαναν τις ανακαλύψεις γύρω από το φύλο καθώς και την ανασύνθεση του προσώπου αυτή της γυναίκας πραγματοποιώντας ένα πλήθος αξονικών τομογραφιών τόσο σε σημερινούς ανθρώπους όσο και σε κρανία ανθρώπων που ζούσαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους αλλά και σε διαφορετικές περιοχές σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Η ανάλυση και οι συγκρίσεις των τομογραφιών επέτρεψαν στους ερευνητές να προχωρήσουν στην ανασύνθεση του προσώπου αυτής της γυναίκας.

Naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV