Κ. Μητσοτάκης: Ποιους ηγέτες συνάντησε στην Πράγα

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 10:34
UPD:11:00
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

Σειρά επαφών με ηγέτες είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πράγα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. 

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας, αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης σύντομες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι  και την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις αιρεσιμότητες που έχει θέσει η ΕΕ. Εξετάστηκαν επίσης θέματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και σε υποδομές που αυξάνουν τη διασυνδεσιμότητα στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Νικόλ Πασινιάν, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία. Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τις επαφές του πρωθυπουργού έλειπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόλο που η ελληνική πλευρά είχε δηλώσει ανοιχτή σε μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες όχι μόνο δεν συναντήθηκαν αλλά ο Τούρκος ηγέτης, στο δείπνο των ηγετών, προχώρησε σε απρόκλητη επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την χώρας μας ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. Στην επίθεση του Ερντογάν απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός καλώντας τον να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών.

Σήμερα πάντως, στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενηρώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για όλο φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή