ΕΕ: Πρόωρο το αίτημα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 11:48
A- A A+

Η σουηδική προεδρία της ΕΕ έκρινε πρόωρο το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να υποστηρίξουν τα 27 κράτη μέλη το διάβημά της για αναγνώριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Δε νομίζω ότι είμαστε σε αυτό το στάδιο. Θα ήθελα να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος, άλλωστε θα πρέπει καταρχήν να υπάρξει. Νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από την ΕΕ να υποστηρίξει το παλαιστινιακό διάβημα για την αναγνώριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Με την υποστήριξη της απόφασης αυτής, η ΕΕ θα «εκφράσει τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη διάσωση της λύσης των δύο κρατών», επισήμανε ο Ερεκάτ στη Ραμάλα.

«Οι ενέργειες προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει απόφαση που θα αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων που ίσχυαν στις 4 Ιουνίου του 1967 άρχισαν», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή