Αναμόρφωση της νομοθεσίας περί συμβάσεων για εξοπλισμούς εξήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος

Μειωμένες κατά 700 εκατ. ευρώ φέτος οι δαπάνες του υπουργείου για εξοπλισμούς
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 18:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις για τους εξοπλισμούς, εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός ¶μυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Στόχος της κίνησης αυτής, όπως ανέφερε, είναι να αποκτήσει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών την απαραίτητη νομική υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και θα ενσωματωθεί η κοινοτική νομοθεσία, ώστε να παρέχονται πρόσθετες εγγυήσεις διαφάνειας.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε τη βελτίωση του κώδικα συμπεριφοράς για τις επαφές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, κάθε επίπεδου, για τους εξοπλισμούς, την επαναξιολόγηση του τρέχοντος και του επόμενου ΕΜΠΑΕ και την παραχώρηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του πρώην στρατοπέδου στον Ούτζα Μοριά της Λέσβου για την κατασκευή χώρου υποδοχής προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή δύναμη, που επιτηρεί από αέρος την οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, ο υπουργός ¶μυνας σημείωσε ότι «αν η γείτονα θελήσει να μετάσχει στην ευρωπαϊκή δύναμη, σεβόμενη όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, καθώς και τους διεθνείς κανονισμούς, τότε είναι ευπρόσδεκτη. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία μέσω των ραντάρ της εξακολουθεί να παρενοχλεί ελικόπτερα και αεροσκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επανέλαβε ότι «προωθούμε λύση, η οποία θα επιτρέψει την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό, θα επιτρέψει να διασωθούν τα ναυπηγεία και θα επιτρέψει στο ναυπηγικό κλάδο γενικότερα να αποκτήσει μία νέα δυναμική». Δήλωσε, επίσης, ότι για το θέμα υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. «Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ σαφείς, απλές και εφαρμόσιμες», υπογράμμισε.

Ε. Βενιζέλος: Nα βρούμε πολιτική λύση για τα υποβρύχια

Ε. Βενιζέλος: Nα βρούμε πολιτική λύση για τα υποβρύχια

Για τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι φέτος εξοικονομήθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες για εξοπλισμούς, ενώ δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αύξηση, κατά 36%, των λειτουργικών δαπανών.

Για το 2009, οι δαπάνες για εξοπλισμούς, με βάση τις παραλαβές, ανέχονται σε 3,157 δισ. ευρώ, το 2010 θα είναι μικρότερες των 2,72 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 θα περιοριστούν στα 350 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 στα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «αποδεχόμαστε την απόφαση-πλαίσιο (σσ. για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών) και θα κάνουμε τους καλύτερους χειρισμούς για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και του ελληνικού δημοσίου».

Σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι δεν υφίσταται. «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να γνωρίζουν ότι μπορούν να είναι ήρεμοι, ήσυχοι και ασφαλείς, όχι όμως ανεξέλεγκτοι», πρόσθεσε. Τόνισε, εξάλλου, ότι η κάλυψη θέσεων από ανακληθέντες από την εφεδρεία θα γίνει με φειδώ.

Γνωστοποίησε δε ότι είχε συναντήσεις με τους πρώην υπουργούς Εθνικής ¶μυνας, ¶κη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου με σκοπό την αξιοποίηση της εμπειρίας τους.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Πάνος Μπεγλίτης, τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει τη βούληση, το όραμα και τη στρατηγική, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και τόλμη, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, σε έναν αμυντικό εξορθολογισμό».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή