ΕΕ: Απορρίπτει την επιβολή φόρου CO2 η σουηδική προεδρία

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 13:13
UPD:26/11/2009 14:09

A- A A+

Η σουηδική προεδρία της ΕΕ έκρινε άκαιρη την πρόταση για καθιέρωση φόρου διοξειδίου του άνθρακα στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό στην περίπτωση αποτυχίας των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα.

«Δεν είναι η ώρα ν' αρχίσουν οι απειλές. Προσβλέπουμε σε μια διεθνή συμφωνία, όχι μόνο στην επίλυση εσωτερικών προβλημάτων. Οι απειλές θα περιέπλεκαν τα πράγματα», δήλωσε ο σουηδός υπουργός Αντρέας Κάρλγκρεν κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για να προεδρεύσει στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία επιλογή», πρόσθεσε.

Γαλλία και Γερμανία έχουν αποφασίσει να ρίξουν στον τραπέζι την πρόταση αυτή για να δοθεί ώθηση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε νεκρό σημείο, δυο μήνες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ομως, την πρωτοβουλία αυτή δε συμμερίζονται οι άλλες χώρες μέλη και η επιβολή φόρου διοξειδίου του άνθρακα στα σύνορα δεν αποτελεί διαπραγματευτική θέση της ΕΕ. Το θέμα αυτό δεν θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος, εκτός εάν το θίξει η Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή