Ιταλία: Νωπογραφία του 15ου αιώνα ανακάλυψαν τα συνεργεία στην Λ' ¶κουϊλα

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009 21:10
A- A A+

Νωπογραφία, η οποία χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, ανακάλυψαν τα συνεργεία σε μία από τις εκκλησίες στην Όννα, το μαρτυρικό χωριό στα περίχωρα της ΛΆ ¶κουϊλα, που επλήγη σοβαρά από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Απριλίου, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας.

«Γκρεμίζοντας χθες τους τοίχους στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου Αποστόλου εμφανίσθηκαν χρωματισμένα στοιχεία. Αποξέοντας ελαφρά την επιφάνεια και ερευνώντας το τοίχωμα, τα συνεργεία ανακάλυψαν μία νωπογραφία επιφάνειας τεσσάρων μ2», εξήγησε ο Λουτσάνο Μαρκέτι, υπεύθυνος Πολιτισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Κρυμμένη κάτω από ένα παχύ στρώμα γύψου η νωπογραφία απεικονίζει έναν Εσταυρωμένο, περιστοιχιζόμενο από αγγέλους, οι οποίοι συγκεντρώνουν το αίμα του και μία Παρθένο. Η νωπογραφία αποτελεί το πρώτο λησμονημένο έργο τέχνης που αποκαλύπτεται μετά τον τρομερό σεισμό στην ΛΆ¶κουϊλα και την ευρύτερη περιοχή των Αμπρούτζι.

Η ανακάλυψη αυτή είναι εξίσου σημαντική για την πολιτιστική, όσο και την εικονογραφική της αξία, καθώς η Παρθένος απεικονίζεται κάτωθεν του Χριστού, απεικονιστικό θέμα που απαντάται σπάνια στην περιοχή.

«Είναι ένα ωραίο τμήμα της ιστορίας που αποκαλύφθηκε», τονίζει ο ίδιος υπεύθυνος, προσθέτοντας πως ευελπιστεί ότι «από την ανακαίνιση των εκκλησιών θα προκύψουν πολλές άλλες αντίστοιχες ανακαλύψεις».

Περίπου 1.500 εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό, από τον σεισμό της 6ης Απριλίου.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή