Πρόταση Μπερλουσκόνι για μεταφορά της G8 στην Λ'Ακουιλα

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 14:50
UPD:16:48
REUTERS

A- A A+

Τη μεταφορά της συνόδου κορυφής της G8 τον Ιούλιο από το νησάκι Λα Μανταλένα κοντά στη Σαρδηνία, στη σεισμόπληκτη πόλη της κεντρικής Ιταλίας Λ' Ακουιλα, υποσχέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την προσδοκία ότι η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει πόρους και θα φέρει τις πολυπόθητες επενδύσεις που έχει άμεσα ανάγκη η κατεστραμμένη από το σεισμό περιοχή.

Όπως είπε ο Μπερλουσκόνι, 220 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την ασφάλεια και την υποδομή της Συνόδου, θα διοχετευθούν στην ευρύτερη περιοχή του Αμπρούτσο.

H πρόταση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη μεταφορά της Συνόδου της G8 εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στη Λ' Ακουιλα, με αντικείμενο το νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της πόλης. Μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης Μάσιμο Τσαλέντε δήλωσε έτοιμος να υποδεχθεί την Ομάδα των 8.

Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αλτερο Ματεόλι εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, δηλώνοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24 ότι η πρόταση «δεν του φαίνεται καθόλου πραγματοποιήσιμη».

«Με όλα αυτά που έχουμε δαπανήσει, μου φαίνεται δύσκολο να μεταφέρουμε σήμερα τη G8. Ειλικρινά πιστεύω ότι θα ήταν δύσκολο, εκτός αν κάποιος μου αποδείξει το αντίθετο», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

Η απόφαση εξαρτάται από την έγκριση των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, η οποία ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου στο νησί Λα Μανταλένα.

8,5 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει σε πρώτη φάση, 8,5 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο και των γύρω χωριών, που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Απριλίου.

Όπως ανακοίνωσαν συνεργάτες του Σίλβιο Μπελουσκόνι, δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι «υπέρ σεισμόπληκτων». Τα αναγκαία κονδύλια θα διατεθούν από τα κρατικά ταμεία της προεδρίας της κυβέρνησης, των υποδομών, και παρακαταθηκών και δανείων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης Ειδικού Λαχείου, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν υπέρ των σεισμοπαθών.

Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να δώσει την ευκαιρία σε όσους πολίτες το επιθυμούν, να βοηθήσουν τις σεισμόπληκτες περιοχές του Αμπρούτσο, καταβάλλοντας πέντε τοις χιλίοις επί του ποσού της φορολογικής τους δήλωσης.

Το ταμείο ανεργίας για όσους εργαζόμενους αδυνατούν να επανέλθουν στους χώρους απασχόλησής τους, λόγω των καταστροφών, πρόκειται να παραταθεί για άλλους έξι μήνες, ενώ επιβεβαιώνεται η καταβολή 800 ευρώ μηνιαίως -έως το τέλος του καλοκαιριού- σε εμπόρους, τεχνήτες και ελεύθερους επαγγελματίες, που εργάζονται στην ¶κουϊλα.

Θα χρειαστεί πάντως, και δεύτερη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι το κόστος της ανοικοδόμησης αναμένεται να αγγίξει συνολικά τα έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Προσφάτως, ο Μπερλουσκόνι είχε ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στα έργα ανοικοδόμησης και αμέσως μετά, να ακολουθήσουν οι έρευνες, προκειμένου να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι για τις καταρρεύσεις και τις σοβαρές ζημιές στα κτήρια της περιοχής.

Ο πρόεδρος της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, ωστόσο, απάντησε ότι η απόδοση ευθυνών, μέσω των δικαστικών ερευνών, θα πρέπει να είναι «άμεση και λεπτομερέστατη».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή