Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2010 15:40
UPD:18:19

Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει μέσω του ίντερνετ, έκκληση για την βράβευση του Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης.

A- A A+

«Χυδαιότητα» που δε συμβαδίζει με το πνεύμα του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης χαρακτήρισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να τιμήσει φέτος τον Κινέζο αντιφρονούντα Λίου Σιαομπό.

Σε ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείο, ο εκπρόσωπος Μα Ζαοσού προειδοποίησε ότι η απόφαση θα καταφέρει πλήγμα στις σχέσεις της Κίνας με τη Νορβηγία.

«Πρόκειται για χυδαιότητα που αντιβαίνει πλήρως στις αρχές αυτού του βραβείου ειρήνης», όπως αναφέρεται. «Η επιταγή του Νόμπελ ήταν το βραβείο να απονέμεται σε κάποιον που προωθεί την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, που προωθεί την παγκόσμια φιλία και τον αφοπλισμό».

«Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους», σύμφωνα με το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα κάλεσε τον πρεσβευτή της Νορβηγίας στο Πεκίνο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής.

«Ήθελαν να κοινοποιήσουν δημοσίως τη γνώμη τους, τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία τους» ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας.

«Τονίσαμε ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη επιτροπή και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, και ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόερε δήλωσε ότι η βράβευση δεν θα πρέπει να προκαλέσει εχθρική αντίδραση από την πλευρά της Κίνας, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Νόμπελ είναι ανεξάρτητη από τη νορβηγική κυβέρνηση.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποφάσισε να τιμήσει τον Λίου, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών αφού έχει καταδικασθεί για «ανατρεπτική δράση» κατά του κράτους. Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει την επιτροπή να μην τον βραβεύσει.

Κάτοικοι του Πεκίνου ανέφεραν ότι το σήμα του BBC και του CNN κόπηκε προσωρινά όταν μεταδιδόταν η είδηση για το βραβείο.

Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει μέσω του ίντερνετ, έκκληση για την βράβευση του Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης.

Το σχετικό κείμενο-έκκληση είχε κυκλοφορήσει με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και άλλων ηγετικών στελεχών της «βελούδινης επανάστασης» του 1989.

Ο Λιού Σιαομπό είναι εκ των συγγραφέων της «Χάρτας 08», η οποία συντάχθηκε κατά το πρότυπο της Χάρτας 77 των τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του 1970, και ζητεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα».

Συγχαρητήρια Μπαρόζο

«Κατενθουσιασμένη» δήλωσε η σύζυγος του Λιού και ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση την απελευθέρωσή του. Το βραβείο αυτό δίνει «μεγάλη ενθάρρυνση και υποστήριξη» για όσους αγωνίζονται για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, είπε.

Η Λιού Σιά, η οποία τελεί υπό την στενή παρακολούθηση των κινεζικών αρχών ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ότι βρισκόταν μαζί με αστυνομικούς οι οποίοι τής είπαν ότι θα την οδηγούσαν στην επαρχία Λιαονίνγκ, στη βορειο-ανατολική Κίνα, όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο σύζυγός της, ώστε να του ανακοινώσει την είδηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον διαφωνούντα, βλέποντας στη βράβευσή του «ένα ισχυρό μήνυμα» προς «όλους όσους μάχονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Αυτές οι αρχές βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ αναδεικνύει τη σημασία που έχουν σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο Μπαρόζο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Μπαρόζο δεν αναφέρεται στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικά στην Κίνα ούτε στο αίτημα για την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από την ΕΕ.

Η Υπάτη Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι χαιρέτισε την «αναγνώριση» ενός «μεγάλου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με τη βράβευση του Λιου.

«Ο Λιου Σιαομπό είναι προφανώς ένας μεγάλος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου», αναφέρει η Νάβι Πιλάι σε δήλωσή της προς τον Τύπο.

«Χαιρετίζουμε την αναγνώριση του πολύ σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη βράβευση του Λιου και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

«Η βράβευσή του με το βραβείο ειρήνης είναι η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των αυξανόμενων φωνών μεταξύ του κινεζικού λαού που θέλουν να σπρώξουν την Κίνα προς πολιτικές, νομικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος είχε τιμηθεί το 1989 με το Νόμπελ Ειρήνης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή