Μεγαλύτερη η διαροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 08:18
REUTERS/U.S. COAST GUARD

A- A A+

Πενταπλάσια των αρχικών εκτιμήσεων είναι η διαρροή πετρελαίου μετά την έκρηξη στην εξέδδρα άντλησης της BP Plc στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσε χθες η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, την ώρα που πετρελαιοκηλίδες που έχει σχηματιστεί απειλούν προκαλέσουν τεράστια οικολογική καταστροφή στις τέσσερις πολιτείες της χώρας που έχουν ακτές στον Κόλπο.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι η BP, ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή, εντόπισε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουϊζιάνας. Ηδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Ανακάλυψαν νέα διαρροή», δήλωσε ο Ερικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά «τα 5.000 βαρέλια την ημέρα».

Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται - και επίσημα - νεκροί μετά τη χειρότερη ανάλογη καταστροφή εδώ και μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση, ενώ «καλέσαμε την BP να διαθέσει επιπλέον πόρους», και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ακτοφυλακής.

Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί απειλεί βιότοπους άγριων ζώων, πτηνών και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών στη Λουϊζιάνα, στο Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη Φλόριντα.

Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι ξεπερνά σε μέγεθος την Δυτική Βιρτζίνια. Η BP και η ακτοφυλακή προσπαθούν να την περιορίσουν πριν φτάσει στις ακτές και έβαλαν «ελεγχόμενη πυρκαγιά» σε ένα μέρος της. Στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, συμμετέχουν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.

Η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια (37 χλμ.) ανοικτά των ακτών της Λουϊζιάνας. Σύμφωνα με την AccuWeather, η αλλαγή των ανέμων ενδέχεται να την σπρώξει στις ακτές το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνας ζήτησε να υπάρξει κατεπείγουσα βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προστατευτούν οι ακτές της.

Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή