ΗΠΑ: Φόβοι για μεγάλη οικολογική καταστροφή από πετρελαιοκηλίδα

Χίλια βαρέλια την ημέρα διαρρέουν στη θάλασσα
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 11:48
UPD:12:13

A- A A+

Αυξάνονται οι φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς οι προσπάθειες για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδας που δημιουργείται από τη διαρροή του κοιτάσματος πετρελαίου έχουν διακοπεί εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, μία εβδομάδα μετά την έκρηξη και τη βύθιση της πλατφόρμας που είχε μισθώσει η BP.

Έντεκα εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν επίσης διακοπεί. Περισσότεροι από 100 έχουν σωθεί. Η πλατφόρμα Deepwater Horizon καιγόταν για 36 ώρες πριν βυθιστεί την Πέμπτη.

Χίλια βαρέλια πετρελαίου διαρρέουν κάθε μέρα στη θάλασσα από το υποθαλάσσιο κοίτασμα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ρύπανσης των ακτών, των νησιών και των υδροβιότοπων της περιοχής.

Οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν στη διακοπή των εργασιών αποκαθαρισμού κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, επιτρέποντας τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας έκτασης 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η εταιρεία BP πρόκειται να ενεργοποιήσει υποβρύχιο ρομπότ για να θέσει σε λειτουργία ένα πολύπλοκο σύστημα βαλβίδων και σωληνώσεων που θα έχει ως προορισμό να σφραγίσει το πηγάδι του πετρελαϊκού κοιτάσματος. Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της BP Νταγκ Σατλς δήλωσε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση και είναι πιθανόν να μην επιτύχει.

Εναλλακτικά, η εταιρεία έχει αναπτύξει σκάφη καθαρισμού και αεροσκάφη για τον ψεκασμό της θαλάσσιας περιοχής με διαλυτικό υγρό.

Προς το παρόν, οι καιρικές συνθήκες κρατούν την πετρελαιοκηλίδα μακριά από την ακτογραμμή και οι αρχές ελπίζουν ότι τα κύματα θα αποσυνθέσουν το αργό πετρέλαιο, επιτρέποντας του να βαρύνει και να κατακαθίσει στον πυθμένα του ωκεανού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή