Νορβηγία: Ενώπιον δικαστή ο μακελάρης

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011 06:40
UPD:12:28

Ενώπιον δικαστή οδηγείται σήμερα ο 32χρονος μακελάρης της Νορβηγίας, Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 93 μετά το θάνατο ενός εκ των τραυματιών.

A- A A+

Ενώπιον δικαστή οδηγείται σήμερα ο 32χρονος μακελάρης της Νορβηγίας, Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 93 μετά το θάνατο ενός εκ των τραυματιών.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο ίδιος χαρακτηρίζει «αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες» τις πράξεις του. «Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε στο TV2 ο δικηγόρος Γκήαρ Λίπσταντ. Όπως είπε, ο πελάτης του θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μπρέιβικ αναγνωρίζει τις πράξεις του, αλλά πιστεύει ότι δεν έκανε τίποτε το αξιόμεμπτο: «Στο μυαλό του, έχει την αίσθηση ότι αυτό που έκανε δεν έχει τίποτε το αξιόμεμπτο», δήλωσε ο Λίπσταντ στο δημόσιο δίκτυο NRK.

Οι εισαγγελείς στη δίκη του έχουν ζητήσει η σημερινή ακρόαση να γίνει χωρίς την παρουσία κοινού και ΜΜΕ. Την τελική απόφαση για το αν η ακρόαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών θα τη λάβει ο δικαστής.

Σύμφωνα εξάλλου με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenposten, ο 32χρονος δήλωσε κατά την ανάκρισή του ότι σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο νησί. Την Παρασκευή η Μπρούντλαντ, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986, είχε εκφωνήσει ομιλία στο νησί Οτόγια πριν φθάσει εκεί ο Μπρέιβικ.

Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία είναι κάθειρξη 21 ετών, ωστόσο μετά το λουτρό αίματος στο νησί Οτόγια πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της προσωρινής επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ήδη η νορβηγική αστυνομία ζήτησε να παραταθεί κατά ένα μήνα (από έναν σε δύο) η προσωρινή κράτηση του Μπρέιβικ.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο Αντερς Φρίντενμπεργκ ανακοίνωσε επισήμως ότι η επιχείρηση που διεξήχθη στο ανατολικό τμήμα του Όσλο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία, ενώ όπως είπε, «οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι».

Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο δράστης του μακελειού δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

Προς αναθεώρηση ο αριθμός των θυμάτων

Σε παράλληλες εξελίξεις, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νησί Οτόγια την περασμένη Παρασκευή.

«Απ΄ό,τι γνωρίζουμε τώρα, φαίνεται ότι θα αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν (στο νησί)», είπε ο επικεφαλής της νορβηγικής αστυνομίας, Ειστεϊν Μέλαντ.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ο Νορβηγός Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε 86 ανθρώπους στο νησί Οτόγια, που απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από το Οσλο, και επτά ανθρώπους σε βομβιστική επίθεση με στόχο κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, το Παλάτι της Νορβηγίας επιβεβαιώσε τις πληροφορίες του Τύπυ ότι ανάμεσα στα θύματα του Αντρες Μπέχρινγκ Μπρέιβικ στο νησί Οτόγια ήταν και ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ, αστυνομικός εκτός υπηρεσίας.

Η εκπρόσωπος του Παλατιού, Μαριάν Χάγκεν, δήλωσε ότι το θύμα ήταν ο Τροντ Μπέρντσεν, 51 ετών, γιός του πατριού της Μέτε-Μάριτ, ο οποίος πέθανε το 2008.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων, ο Μπέρντσεν βρισκόταν στο νησί για την ασφάλεια των περίπου 600 νεαρών μελών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που είχαν κατασκηνώσει εκεί.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή