Η Γκρέτα Γκάρμπο και ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν στα νέα χαρτονομίσματα της Σουηδίας

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 20:19
UPD:20:20
A- A A+

Ο σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο, η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άστριντ Λίντγκρεν αλλά και η τραγουδίστρια Μπίργκιτ Νίλσον είναι μεταξύ των προσώπου που θα απεικονίζονται στα νέα χαρτονομίσματα της Σουηδίας.

Ο συγγραφέας και ποιητής Έβερτ Τάουμπε και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης Νταγκ Χάμαρσκγιολντ συμπληρώνουν τον κατάλογο με τους διάσημους Σουηδούς, τα πρόσωπα των οποίων θα κοσμούν τα χαρτονομίσματα τα οποία θα τεθούν σε κυκλοφορία το 2014-15.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας απέρριψε και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούσαν εν ζωή διασημότητες - όπως για παράδειγμα τον ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ή το ποπ συγκρότημα Αμπα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος της ήταν να τηρήσει μια ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στην προσπάθειά της να παρουσιάσει έναν «αντιπροσωπευτικό καθρέφτη της σουηδικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το μοναδικό κοινό μοτίβο που θα διατηρήσουν τα νέα χαρτονομίσματα θα είναι η εικόνα του αρχηγού του κράτους, βασιλιά Κάρολου Γουσταύου ΙΣΤ'.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή