Βρετανία: Αναβλήθηκε η δίκη του Ασάνζ

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 17:50
UPD:18:06

Στις 24 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου που εξετάζει το αίτημα περί έκδοσης του ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα.

A- A A+

Στις 24 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου που εξετάζει το αίτημα περί έκδοσης του ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα.

Ο βρετανός δικαστής Χάουαρντ Ριντλ διευκρίνισε ότι χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει αν ο Ασάνζ θα πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία.

Ο Ριντλ ανακοίνωσε την αναβολή της δίκης κατά το πέρας τριήμερης διαδικασίας στο δικαστήριο του Μπέμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Στην αγόρευσή του ενώπιον του δικαστηρίου, ο δικηγόρος του Ασάνζ Τζέφρι Ρόμπερτσον κατηγόρησε τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ ότι παρουσιάζοντας τον ιδρυτή του WikiLeaks ως «υπ'αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο» μειώνει τις πιθανότητές του για μια δίκαιη δίκη.

Ο Ράινφελντ δημιούργησε μια «τοξική ατμόσφαιρα» για τον Ασάνζ και τους δικηγόρους του με τις «εμπρηστικές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του.

Ο Ρόμπερτσον ζήτησε εξάλλου σήμερα την αναβολή της δικαστικής διαδικασίας ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία στο δικαστήριο για τη βλάβη που προκάλεσαν τα σχόλια του Ράινφελντ και άλλων Σουηδών πολιτικών στις πιθανότητες του Ασάνζ να έχει μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα το οποίο δεν κυβερνάται από τις πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε την Τρίτη ο Ράινφελντ στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV4 αντιδρώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται για το νομικό σύστημα της χώρας του.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή από το γεγονός ότι υπάρχουν κατηγορίες που είναι πολύ σοβαρές», προσέθεσε.

«Ως αποτέλεσμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού» οι Σουηδοί βλέπουν τώρα τον Ασάνζ ως «υπ'αριθμόν ένα δημόσιο εχθρό», δήλωσε ο Ρόμπερτσον στο βρετανικό δικαστήριο.

«Σε μια μικρή χώρα -η Σουηδία έχει μόνον εννέα εκατομμύρια ανθρώπους- αυτό έχει δημιουργήσει, όπως καταλαβαίνουμε, μια τοξική ατμόσφαιρα», προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή