Βρετανία: Αρχίζει η δικαστική μάχη του Ασάνζ

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 13:29
A- A A+

Συνήγοροι του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα προσπαθήσουν να πείσουν σήμερα βρετανικό δικαστήριο να εμποδίσει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται για δύο υποθέσεις σεξουαλικών, υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανό να καταλήξει στις ΗΠΑ.

Ο 39χρονος, ο οποίος έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον δημοσιοποιώντας χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα, καταζητείται στη Σουηδία όπου δύο εθελόντριες του WikiLeaks τον κατηγορούν για σεξουαλικά αδικήματα , κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Στην διήμερη ακροαματική διαδικασία που αρχίζει σήμερα στο δικαστήριο Μπέλμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο οι συνήγοροι του Ασάνζ θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πελάτη τους.

Οι δικηγόροι του επικεφαλής του WikiLeaks πρόκειται να υποστηρίξουν, σύμφωνα με το περίγραμμα των επιχειρημάτων τους που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ότι το ένταλμα εκδόθηκε σε μια προσπάθεια να τιμωρηθεί ο Ασάνζ για τις πολιτικές του απόψεις και ότι η έκδοσή του στη Σουηδία θα αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε να μεταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, οι ΗΠΑ να επιδιώξουν την έκδοσή του και/ή την παράνομη μεταγωγή του [στο έδαφός τους] όπου μπορεί να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο ή αλλού. . . υπάρχει κίνδυνος να του επιβληθεί η θανατική ποιν», σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του Ασάνζ.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή