Δια βίου αποκλεισμός και αφαίρεση όλων των τίτλων του Αρμστρονγκ

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 14:29
UPD:23/10/2012 01:24

A- A A+

Ο πρόεδρος της UCI, Πατ ΜακΚουάιντ, προέβη μάλιστα σε μια πολύ σκληρή αλλά εξόχως χαρακτηριστική δήλωση, λέγοντας ότι «ο Λανς Άρμστρονγκ δεν έχει καμία θέση στην ποδηλασία. Αξίζει να ξεχαστεί. Η UCI επιθυμεί ν' αρχίσει το ταξίδι προς τα εμπρός και γι΄ αυτό θα αναγνωρίσει τις κυρώσεις που επέβαλε ο USADA και δεν θα εφεσιβάλλει τις αποφάσεις στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Η ποδηλασία έχει μέλλον. Δεν είναι η πρώτη φορά που (η ποδηλασία) έχει φτάσει σε σταυροδρόμι ή που καλείται να βρει νέα πορεία». Ταυτόχρονα, ο ΜακΚουάιντ πρόσθεσε ότι ακυρώνονται όλα τα αποτελέσματα του Αμερικανού ποδηλάτη από την 1η Αυγούστου 1998 κι ένθεν και ο αθλητής αποβάλλεται από το άθλημα δια βίου.

Ο Ιρλανδός αξιωματούχος, που έγινε πρόεδρος της UCI το 2006, αποκάλεσε την 22η Οκτωβρίου 2012 «ημέρα ορόσημο για την ποδηλασία», ενώ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του. «Όταν ανέλαβα την προεδρία το 2005 έθεσα ως προτεραιότητα τη μάχη κατά του ντόπινγκ. Αναγνώρισα πως η ποδηλασία είχε μία κουλτούρα συνδεδεμένη με το ντόπινγκ. Η ποδηλασία έχει κάνει όμως μεγάλα βήματα. Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από πρόεδρος της UCI. Λυπάμαι που δεν καταφέραμε να πιάσουμε όσους έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και να τους πετάξουμε έξω από το άθλημά μας. Αηδίασα με όσα διάβασα στην αναφορά του USADA. Είναι δύσκολο να αποδεχθείς και να κατανοήσεις ότι αυτά πράγματι έχουν συμβεί. Στον Λανς Άρμστρονγκ αξίζει η λήθη από το άθλημα της ποδηλασίας».

Ο 41χρονος Άρμστρονγκ, ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα της υγείας με τον καρκίνο και επέστρεψε στην επαγγελματική ποδηλασία κερδίζοντας το «Tour de France» για επτά διαδοχικά έτη (1999-2005), αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν αλλά επέλεξε να μην τις αντικρούσει σε νομικό επίπεδο. Πριν από την απόφαση της UCI είχε καταδικαστεί, επίσης δια βίου, από τον USADA, που είχε χαρακτηρίσει την «υπόγεια διαδρομή» του ποδηλάτη στην άνω των 1.000 σελίδων έκθεσή του ως το «πιο εξελιγμένο, επαγγελματικό και επιτυχημένο πρόγραμμα ντόπινγκ που γνώρισε ποτέ ο αθλητισμός».

REUTERS

Η αρχή της αποκαθήλωσης του Αμερικανού αθλητή ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια από τη μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα της Γαλλίας, τη «L΄Equipe», η οποία με πρωτοσέλιδο τίτλο «το ψέμα του Άρμστρονγκ» είχε αποκαλύψει ότι γαλλικό εργαστήριο έκανε έλεγχο στα δείγματα ούρων που είχε δώσει ο ποδηλάτης στη διάρκεια του γύρου της Γαλλίας το 1999 και ανακάλυψε ίχνη της απαγορευμένης ουσίας «ερυθροποιητίνη». Ο Άρμστρονγκ έκανε αγωγή στην εφημερίδα και αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά σύντομα ακολούθησαν συναθλητές του, οι οποίοι μάλιστα τον κατηγόρησαν ευθέως για απάτη, πριν επέμβει ο USADA και επέλθει η γνωστή κατάληξη.

Το ζήτημα όμως δεν εξαντλείται εδώ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός αντιντόπινγκ (WADA) οφείλει εντός των προσεχών 21 ημερών να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ένσταση και θα προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS), ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα του αφαιρέσει το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000. Ακόμη ένα πρόβλημα για τον Άρμστρονγκ έχει να κάνει με τη SCA Promotions, μία ασφαλιστική εταιρία με έδρα το Ντάλας, που φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει τα πριμ που του είχε καταβάλλει για τις νίκες στον Γύρο της Γαλλίας.

Προτεινόμενα για εσάςΑθλητικές Μεταδόσεις