Επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος για τη ρωσική διαστημική υπηρεσία

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 16:17
UPD:17:00

(φωτογραφία αρχείου - Πηγή: www.khrunichev.ru)

A- A A+

Έναν πρωτοποριακό επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό πύραυλο ετοιμάζει το Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Παραγωγής Κρούνιτσεφ, στη Ρωσία, για λογαριασμό της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας (Roscosmos), σύμφωνα με δημοσίευμα του space.com.

Το εν λόγω δημοσίευμα επικαλείται Ρώσους αξιωματούχους, κατά τους οποίους το αποκαλούμενο RILV (Reusable Integrated Launch Vehicle, Ενιαίο Επαναχρησιμοποιούμενο Όχημα Εκτόξευσης) θα έχει κάνει την πρώτη του πτήση ως το 2020 και θα είναι ικανό να επιστρέφει και να προσγειώνεται στη βάση του μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του- δηλαδή την εκτόξευση σε τροχιά διαστημικών σκαφών.

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος είναι το RRM (Re - entry Rocket Module), και αφορά την ανάπτυξη του συστήματος προώθησης.

Το RRM στο σύνολό θα είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί 100 φορές. Ο κύριος πυραυλοκινητήρας (LPRE - Liquid Propellant Rocket Engine) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνολικά 25 φορές, και θα καίει υγρό οξυγόνο με μεθάνιο ή κηροζίνη ως καύσιμο.

Τα πρώτα σχέδια του RRM θα είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο του 2013, όπως είπε ο Ανατόλι Κουζίν, κορυφαίο στέλεχος του Κρούνιτσεφ, μιλώντας στο 63ο συνέδριο της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας στη Νάπολη. Κατά τα λεγόμενά του, το RRM θα διαθέτει τέσσερις κινητήρες LPRE. Εάν ο ένας παρουσιάσει πρόβλημα, οι άλλοι θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις επιδόσεις τους. Πέρα από τις «κλασικές» τεχνολογίες διαστημικών πυραύλων, το RRM θα διαθέτει και δυνατότητες «συμβατικής» πτήσης (με φτερά και αεριωθούμενους κινητήρες), καθώς μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του θα επιστρέφει μόνο του στη βάση, «ανοίγοντας τα φτερά του» και ενεργοποιώντας τους αεριωθούμενους κινητήρες σε ύψος 19 χιλιομέτρων.

Αυτή τη στιγμή μελετούνται δύο σχέδια για το RRM. Μακροπρόθεσμα, το πρόγραμμα RILV αναμένεται να αποδώσει μία «οικογένεια» τεσσάρων πυραύλων, που θα μπορούν να μεταφέρουν σε τροχιά φορτία μεταξύ 25 και 60 τόνων. Παρεμφερές πρόγραμμα ανακοίνωσε και η αμερικανική πολεμική αεροπορία το 2011, υπό την ονομασία Reusable Booster System.

Προτεινόμενα για εσάς