Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ αφαιρεί το χρυσό του Χάμιλτον το 2004

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 17:34
UPD:17:34

A- A A+

Σύμφωνα με πηγές της ΔΟΕ αύριο αναμένεται να εκδώσει την τελική ετυμηγορία της η πειθαρχική επιτροπή, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη φορά που ο διάσημος πρωταθλητής παρέβη τους κανονισμούς κατά της φαρμακοδιέγερσης. Αρχικά είχε επιτραπεί στον Αμερικανό ποδηλάτη να διατηρήσει το μετάλλιο που κατέκτησε στην Αθήνα, αν και είχε διαπιστωθεί πως είχε προχωρήσει στην παράνομη μέθοδο μετάγγισης αίματος. Αιτία ήταν πως λόγω εργαστηριακού σφάλματος, το δεύτερο δείγμα είχε ψυχθεί υπερβολικά με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

Έναν χρόνο αργότερα, όμως, ο Χάμιλτον ξαναβρέθηκε θετικός, στον ποδηλατικό γύρο της Ισπανίας (μετάγγιση αίματος πάλι) και τότε τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο ετών. Το 2006 βρέθηκε αναμεμειγμένος στο γνωστό με το όνομα "Operation Puerto" σκάνδαλο ντόπινγκ της Ισπανίας, για να βρεθεί θετικός το 2009, σε ένα αναβολικό στεροειδές με την ονομασία "dehydroepiandrosterone" (DHEA).

Ο Χάμιλτον είχε ισχυριστεί πως η συγκεκριμένη αναβολική ουσία περιέχεται σε φάρμακο που έπαιρνε για τη θεραπεία της κατάθλιψης από την οποία -όπως είπε- έπασχε. Ο αμερικανικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ (USADA) επέβαλλε πριν από δύο χρόνια στον «χρυσό» Ολυμπιονίκη της Αθήνας στην ποδηλασία δρόμου, αποκλεισμό οκτώ χρόνων επειδή ήταν υπότροπος. Τελικά, πριν από έναν χρόνο, ο ίδιος ο Χάμιλτον παραδέχτηκε μετά από άρνηση ετών σε μια εκπομπή του CBS, ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά την διάρκεια της καριέρας του.

Ο 41χρονος σήμερα, Τάιλερ Χάμιλτον είχε καταλάβει την πρώτη θέση με χρόνο 57:31:74 στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης Ανδρών της ποδηλασίας δρόμου στο Ολυμπιακό κέντρο Βουλιαγμένης, το 2004. Μόλις επισημοποιηθεί η απόφαση αφαίρεσης του μεταλλίου του από τη ΔΟΕ, το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα καταλήξει στον «ασημένιο» πριν οκτώ χρόνια, Βιάτσεσλαβ Εκίμοφ, από τη Ρωσία (57:50:58). Ακολούθως, ο «χάλκινος» στην Αθήνα συμπατριώτης του Χάμιλτον Μπόμπι Γιούλιχ (57:58:19) θα χρισθεί «αργυρός» και ο 4ος της Αθήνας, Μάικλ Ρότζερς, από την Αυστραλία θα γίνει κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου.

Προτεινόμενα για εσάςΑθλητικές Μεταδόσεις