Μελωδικό ταξίδι στη συμφωνική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 11:07

Ο μουσικός συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

A- A A+

Ένα ταξίδι στον κόσμο της μουσικής αρμονίας του σπουδαίου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη θα μας μαγέψει μελωδικά, με τη ζωτική δύναμη της συμφωνικής του μουσικής, που αποπνέει την ευγνωμοσύνη για το δώρο της ζωής.

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ), υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη, θα παρουσιάσει σημαντικές παρτιτούρες από τη συμφωνική εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σήμερα Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, στις  8.30 το βράδυ.

JENS RÖTZSCH/JENS ROETZSCH

Η ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη

Με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη, του διεθνούς φήμης βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού και του καταξιωμένου κιθαριστή Ιάκωβου Κολανιάν, θα ερμηνευθούν η Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων, το έργο «Lorca» για φωνή, κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα και η Σουίτα Μπαλέτου «Les Amants de Teruel» (Οι εραστές του Τερουέλ). 

Το πολύτιμο αγαθό της αρμονίας

Όπως αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης στη βιογραφία του: «Η συμφωνική μουσική αποτελεί το κορυφαίο πνευματικό επίτευγμα της δυτικής σκέψης, ιδιαίτερα των γερμανών, ισάξιο με την αθάνατη αρχιτεκτονική και το αρχαίο δράμα.

Επειδή πιστεύω ότι για τα έλλογα όντα, δηλαδή για τον άνθρωπο, η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας μεταξύ της αρμονίας και του χάους, ο θρίαμβος της ζωής επί του θανάτου ολοκληρώνεται με την πλήρη πνευματική απογείωση, που - μέσω της αρμονίας - μας οδηγεί στην ταύτισή μας με το ιερό κέντρο της συμπαντικής αρμονίας, ως τη μοναδική απόδειξη ότι εκτιμήσαμε σωστά τη δωρεά της ζωής.

Φανταστείτε την ευτυχία, που ένιωσα με την αποκάλυψη της συμφωνικής μουσικής. Έως τότε, θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό, γιατί με είχε επιλέξει η μουσική άθελά μου, χαρίζοντάς μου τη δυνατότητα να ζω μέσα στον κόσμο της μουσικής αρμονίας».

Τα έργα

Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων

Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης

Σε ποίηση Διονύση Καρατζά, το έργο αποτελεί το «κύκνειο άσμα» του Μίκη Θεοδωράκη, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, αφού με αυτό έκλεισε οριστικά τον κύκλο της ενασχόλησής του με τη μουσική σύνθεση, ο οποίος κράτησε 68 ολόκληρα χρόνια. Η Ραψωδία είναι αφιερωμένη στον γερμανό φίλο του μεγάλου μας συνθέτη, Πέτερ Χάνσερ - Στρέκερ, ως ένα είδος φόρου τιμής στη χώρα, την οποία αποκαλεί «πατρίδα του συμφωνικού του έργου». Τα μέρη του βαρυτόνου θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Τηλιακός.

«Lorca» για φωνή, κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα

Το έργο βασίζεται στο μουσικοποιητικό υλικό του «Romancero Gitano» (1967),  και στον συγκεκριμένο κύκλο τραγουδιών ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε στίχους του Λόρκα σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη. Τα τραγούδια πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Ρώμη, το 1970, με σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη, και είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία, που - μέσα σε 4 χρόνια - ερμηνεύθηκαν σε περισσότερες από χίλιες συναυλίες, σε όλες τις ηπείρους. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί η μεταγενέστερη εκδοχή του έργου, την οποία θα ερμηνεύσει και πάλι η Μαρία Φαραντούρη, ενώ κιθαριστής θα είναι ο Ιάκωβος Κολανιάν.

«Les Amants de Teruel»

Η Σουίτα Μπαλέτου, που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας της διάσημης μπαλαρίνας Λουντμίλα Τσερίνα, το 1958, είναι εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ισπανικό μύθο, που αφηγείται την ιστορία δύο ερωτευμένων νέων από το Τερουέλ της Αραγονίας, το ειδύλλιο των οποίων είχε τραγικό τέλος, το 1217.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»,  Βασιλίσσης  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 30 (διακεκριμένη ζώνη), 22, 15, 9, 8 (65+, πολύτεκνοι), 5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή