Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του δέρματος δοκιμάζεται στην Αυστραλία

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 00:48
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του δέρματος που ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία κρίθηκε ασφαλές για χορήγηση στον άνθρωπο, γεγονός που δίνει ελπίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας.

Το φάρμακο ονομάζεται προς το παρόν Dz13 και αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, οι οποίοι πιστεύουν ότι μια μέρα δεν θα χρησιμοποιείται μόνο για τον καρκίνο του δέρματος, αλλά και για την καταπολέμηση περισσότερων μορφών καρκίνου.

Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet, το νέο φάρμακο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που ευθύνεται για την αύξηση του μεγέθους των όγκων, καθώς και για την εξάπλωσή τους. Μάλιστα, οι δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, αλλά επιπλέον δεν παρουσιάζει παρενέργειες.

Οι επιστήμονες χορήγησαν το φάρμακο και σε εννέα ασθενείς που πάσχουν από την πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται στην Αυστραλία, το βασεοκυτταρικό καρκίνωμα και διαπίστωσαν ότι με μία μόνο ένεση τα επίπεδα της πρωτεΐνης μειώθηκαν. Μάλιστα, σε πέντε από τους ασθενείς οι όγκοι συρρικνώθηκαν!

«Η μελέτη είχε θέμα την ασφάλεια και την ανεκτικότητα του οργανισμού στο φάρμακο και διαπιστώσαμε ότι δεν παρουσιάζει καμία τοξική επίδραση», ανέφερε στην επιστημονική ανακοίνωση ο καθηγητής Gary Halliday, εκ των συντακτών της σχετικής έκθεσης. «Οι μελέτες έδειξαν ότι είναι απολύτως ασφαλές, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου. Μάλιστα, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε δοκιμές του φαρμάκου και σε περιστατικά μελανώματος».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή