Πέμπτη νύχτα επεισοδίων στα προάστια της Στοκχόλμης

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 07:03
UPD:07:40
REUTERS/SCANPIX SWEDEN
A- A A+

Επεισόδια σημειώθηκαν για πέμπτη διαδοχική νύχτα στα φτωχά προάστια της Στοκχόλμης όπου ζουν πολλοί ξένοι. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, αλλά δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματίας.

Στο προάστιο του Ρίνκεμπι, έξι οχήματα κάηκαν, τα πέντε εκ των οποίων ολοσχερώς. Τρία ακόμη οχήματα πυρποληθηκαν στο Νόρσμποργκ ενώ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σ' ένα αστυνομικό τμήμα στο Όλβσγε τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Πυρπολήθηκαν ακόμη δύο σχολεία, το πρώτο στην Τένστα και το δεύτερο στην Κίστα, κοντά στο Χούσμπι, απ' όπου ξεκίνησαν οι ταραχές, Οι πυρκαγιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

Όπως και την περασμένη νύχτα, αστυνομικοί πετροβολήθηκαν στο Σοντερτέλγε.

Τις βιαιότητες έχει προκαλέσει μια συζήτηση στη Σουηδία για την ένταξη των μεταναστών, οι οποίοικ αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού, συγκεντρώνονται στις φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας και η ανεργία μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Σουηδία: Η Στοκχόλμη «φλέγεται»

Μορφή επιδημίας έχουν πάρει οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και αστυνομικών στη Σουηδία. Οι ταραχές συνεχίστηκαν για τέταρτη νύχτα και έχουν επεκταθεί από το Βορρά ως το Νότο, ξεπερνώντας τα όρια της Στοκχόλμης. Αν και ο Σουηδός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, μόλις έπεσε νύχτα σχολεία, καταστήματα και αστυνομικά τμήματα βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο νεαρών, σε προάστια της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου διαμένουν κυρίως μετανάστες. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι κρύβεται πίσω από την οργή των νεαρών. Οι περισσότεροι το αποδίδουν στο γεγονός ότι η Σουηδία δεν μπόρεσε να επιλύσει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας στους νέους. 

Οι ταραχές ξεκίνησαν από το θάνατο στο Χούσμπι, μια φτωχή συνοικία της πρωτεύουσας, ενός 69χρονου κατοίκου που σκοτώθηκε από την αστυνομία στην κατοικία του. Η αστυνομία δήλωσε πως δεν κατάφερε να επικοινωνήσει λογικά με τον ένοπλο αυτόν άνδρα και επικαλέσθηκε νόμιμη άμυνα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Νύχτες βίας στην Στοκχόλμη

Για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα η Στοκχόλμη έζησε τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών. Εκατοντάδες νεαροί μετανάστες φορώντας κουκούλες, ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ρίνκεμπι και του Νόρσμποργκ και πυρπόλησαν δεκάδες αυτοκίνητα. Δύο σχολεία και ένα αστυνομικό τμήμα, στο προάστιο Χάσμπι, υπέστησαν σοβαρές ζημιές Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για την απομυθοποίηση του λεγόμενου σκανδιναβικού μοντέλου, που προωθεί την ανάπτυξη ενισχύοντας όμως τις κοινωνικές ανισότητες. 

«Γινόμαστε σιγά-σιγά όπως οι άλλες χώρες», δήλωσε ο Άγε Κάρλμπομ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάλμε.

«Το να είσαι νέος σ' αυτές τις απομονωμένες συνοικίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές. Δεν έχεις πρακτικά καμιά επαφή με τους άλλους Σουηδούς και τις περισσότερες φορές δεν πιστεύω πως έχεις μια καλή κατανόηση της σουηδικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή