Παράταση του πολιτικού ασύλου του Ισημερινού στον Τζουλιάν Ασάνζ

Παραμένει εντός της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 15:50
UPD:15:56
REUTERS/CHRIS HELGREN

Την παράταση του ήδη χορηγηθέντος πολιτικού ασύλου του Ισημερινού στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας, Ρικάρντο Πατίνο.

A- A A+

Την παράταση του ήδη χορηγηθέντος πολιτικού ασύλου του Ισημερινού στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας, Ρικάρντο Πατίνο.

Οι δηλώσεις του κ. Πατίνο έγιναν μετά από συνάντησή του με τον βρετανό ομολογό του, Γουίλιαμ Χέιγκ.

Ο κ. Ασάνζ παραμένει εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και έναν χρόνο, προς αποφυγήν της έκδοσής του στη Σουηδία.

REUTERS

Ο αυστραλός θιασώτης της αποκάλυψης απόρρητων εγγράφων καταζητείται στην σκανδιναβική χώρα για σεξουαλικά αδικήματα κατά δύο γυναικών, τα οποία ο ίδιος αρνείται.

Σε περίπτωση που ο κ. Ασάνζ εγκαταλείψει το κτήριο της πρεσβείας, στο οποίο εισήλθε στις 19 Ιουνίου 2012 και το οποίο βρίσκεται στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου, θα συλληφθεί αμέσως.

Ο κ. Πατίνο τόνισε ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks είναι έτοιμος να ζήσει εντός της πρεσβείας ακόμη και για πέντε χρόνια.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν, κατά τη συνάντησή τους, να κρατήσουν «τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς», ενώ υπάρχουν σχέδια και για συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα αναζητήσει διπλωματική λύση στο ζήτημα του κ. Ασάνζ.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks αναζήτησε άσυλο μετά την περσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου να μην επανεξετάσει την έφεσή του κατά της απόφασης έκδοσής του στη Σουηδία.

Ο ίδιος έχει εκφράσει φόβους ότι, σε περίπτωση που σταλεί στη Στοκχόλμη, μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει έως και τη θανατική ποινή για την αποκάλυψη απόρρητων κυβερνητικών πληροφοριών.

Υπολογίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου τρία εκατομμύρια αγγλικές λίρες για την αμοιβή αστυνομικών οι οποίοι φρουρούν την πρεσβεία του Ισημερινού 24 ώρες το 24ωρο.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή