Σουηδός ΥΠΕΞ: «Εξωφρενικός αριθμός» οι 500 εκτελέσεις στο Τέξας

Καυστικό σχόλιο του Καρλ Μπιλτ
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 21:26
UPD:21:38
EPA/S. SABAWOON

Ο σουηδός υπουργός έχει ήδη χαρακτηρίσει την ποινή αυτή απάνθρωπη και θεωρεί ότι «δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο και πολιτισμένο σύστημα δικαίου» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, καταδίκασε την Πέμπτη το γεγονός ότι, μέσα σε τρεις δεκαετίες, οι εκτελέσεις ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ έφθασαν τις 500, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό «εξωφρενικό».

«Είναι ανυπόφορο το γεγονός ότι 500 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Τέξας από το 1976. Μπορεί αυτός να μην είναι ο χειρότερος αριθμός στον κόσμο, είναι, όμως, αρκούντως κακός», έγραψε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Κίμπερλι Μακάρθι, μια μαύρη γυναίκα 52 ετών, εκτελέστηκε το βράδυ χθες (Τετάρτη). Αυτή ήταν η 500στή εκτέλεση στο Τέξας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η Σουηδία είχε καταργήσει την επιβολή της ποινής του θανάτου για τα κακουργήματα τα οποία διαπράττονται σε καιρό ειρήνης ήδη από το 1921. Το 1972 την κατάργησε και όσον αφορά εγκλήματα που διαπράττονται εν καιρώ πολέμου.

Ο σουηδός υπουργός έχει ήδη χαρακτηρίσει την ποινή αυτή απάνθρωπη και θεωρεί ότι «δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο και πολιτισμένο σύστημα δικαίου». Το 2007, είχε δηλώσει επιπλέον ότι η ποινή του θανάτου «εφαρμόζεται κατά τρόπο ο οποίος συνεπάγεται διακρίσεις».

Η Μακάρθι είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την ιδιαζόντως ειδεχθή δολοφονία μιας γηραιάς γυναίκας το 1997, κατά την διάρκεια μιας διάρρηξης στο Ντάλας και η εκτέλεσή της είχε ανασταλεί δύο φορές την τελευταία στιγμή λόγω αμφιβολιών που είχαν διατυπωθεί σχετικά με την διαδικασία επιλογής των ενόρκων στην δίκη της, οι οποίοι ήταν σχεδόν αποκλειστικά λευκοί.

Μετά την πρόσφατη άρνηση του εφετείου του Τέξας να ανοίξει εκ νέου το φάκελο της υπόθεσης, ο συνήγορός της δεν είχε άλλα ένδικα μέσα για να εμποδίσει την εκτέλεσή της και η γυναίκα θανατώθηκε με τη χρήση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή