Νταλάρας και Γλυκερία στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Νέα γνωμοδότηση του ΚΑΣ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 19:29
UPD:19:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Η Γλυκερία (αριστερά) και ο Γιώργος Νταλάρας (δεξιά) θα πραγματοποιήσουν τη συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα στις 24 Ιουλίου.
A- A A+

Κανονικά θα γίνει τελικά η συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα στις 24 Ιουλίου στο 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, με τον Γιώργο Νταλάρα και την  Γλυκερία, σύμφωνα με νέα γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Πριν από λίγες ημέρες, για να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου αλλά και των θεατών, είχε αποφασιστεί να μην πραγματοποιηθεί η συναυλία - αφιέρωμα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Το θέμα όμως επανήλθε στο ΚΑΣ μια βδομάδα μετά την αρνητική γνωμοδότηση των μελών του Συμβουλίου, που με ισοψηφία και τη «διπλή» ψήφο του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, είχε δεχτεί τις επιφυλάξεις της αρμόδιας Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την ασφάλεια του μνημείου λόγω της πιθανής προσέλευσης μεγάλου αριθμού θεατών.

Μόνο φυσικά όργανα ήχου

Άποψη του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από δυτικά. 

Ωστόσο, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκρινε ότι το θέμα χρίζει επανεξέτασης, λόγω της ισοψηφίας και της «διπλής» ψήφου την οποία, όπως είπε, η ίδια δεν χρησιμοποιεί, αλλά κυρίως όταν μετά από επιστολή του Δημάρχου Καβάλας έγιναν γνωστές δύο σημαντικές παράμετροι:  Ότι στη συναυλία «Μικρά Ασία - Βυζαντινός Εσπερινός» όπου θα τραγουδήσουν οι δημοφιλείς καλλιτέχνες θα χρησιμοποιηθούν μόνο φυσικά όργανα ήχου, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα όχλησης, ενώ για το ζήτημα της υπέρμετρης προσέλευσης, υπάρχει προηγούμενο υποδειγματικής συναυλίας στον χώρο, κατά την οποία τηρήθηκε ο καθορισμένος αριθμός θεατών.

«Θεωρώ σημαντικό όταν μια τοπική κοινωνία έχει δείγματα γραφής συμβατά με την ασφάλεια των μνημείων να μην την απογοητεύεις», δήλωσε η κα. Μενδώνη. Όσο για το προβληματικό σημείο του μνημείου στο κέντρο του κοίλου, στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι υπάρχει τρόπος να μην επιτρέπεται η προσέλευση σε αυτό.

Το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου είναι αφιερωμένο στην Καβάλα και στον Κ. Π. Καβάφη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και 150 από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή