«Ελλειμματικό» Athens World Music Festival

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013 10:35

Η Cristina Branco μάς οδηγεί με την ταξιδιάρικη φωνή της σε νέους μουσικούς ορίζοντες, δρόμους, έννοιες, και προκλήσεις.

A- A A+

Γεννημένο μέσα στην οικονομική και κοινωνική κρίση ως αντανακλαστικό ανθρωπιάς και δημιουργίας, το Athens World Music Festival, μετά την περσινή του αποδοχή, επιστρέφει δριμύτερο για δεύτερη χρονιά, μένοντας πιστό στον στόχο του να αποτελέσει κόμβο συνάντησης της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας μουσικής και πολιτιστικής παράδοσης.

Το πολυοργανικό τρίο Realta.

Με το είδος της μουσικής του κόσμου, που έχει τη δύναμη να φέρει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους και να προωθήσει το μήνυμα της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών, το 2ο Athens World Music Festival, με θέμα τον μουσικό πλούτο των 5 ευρωπαϊκών χωρών που στιγματίστηκαν από το δημοσιονομικό τους έλλειμμα: Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία και τίτλο «P.I.I.G.S» που περικλείει τα αρχικά τους, πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τη Δευτέρα 15 έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Μάριου Στρόφαλη, στο Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει και σεμινάρια, θα εμφανιστούν οι Andre Maia Band και Cristina Branco (Πορτογαλία), Encardia και Nuova Compagnia di Canto Popolare (Ιταλία), Realta και Altan (Ιρλανδία), Κρίστη Στασινοπούλου & Στάθης Καλυβιώτης «Greekadelia» και Μαριώ (Ελλάδα) και Xarnege και Lenacay (Ισπανία).

Αναλυτικό πρόγραμμα

Δευτέρα 15 Ιουλίου – Πορτογαλία

21.00: Η Andre Maia Band διασκευάζει και παίζει φάδος και μουσικές από την Πορτογαλία.
22.00: Η Cristina Branco μάς οδηγεί με την ταξιδιάρικη φωνή της σε νέους μουσικούς ορίζοντες, δρόμους, έννοιες, και προκλήσεις.

Τρίτη 16 Ιουλίου – Ιταλία

Η «Nuova Compagnia di Canto Popolare» αναδεικνύει τις μουσικές παραδόσεις της περιφέρειας της Καμπανίας (περιοχή στη Νότιο Ιταλία με πρωτεύουσα τη Νάπολη).

21.00: Η ιδιότυπη μουσική κολεκτίβα Encardia, προσηλωμένη στην πλούσια παραδοσιακή μουσική της Κάτω Ιταλίας, μας ταξιδεύει στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σε όλα εκείνα τα μέρη, που μιλούν ακόμη γκρεκάνικα και άλλες τοπικές διαλέκτους.
22.00: Η «Nuova Compagnia di Canto Popolare» αναδεικνύει τις μουσικές παραδόσεις της περιφέρειας της Καμπανίας (περιοχή στη Νότιο Ιταλία με πρωτεύουσα τη Νάπολη). 

Τετάρτη 17 Ιουλίου - Ιρλανδία

21.00: Το πολυοργανικό τρίο Realta, χρησιμοποιώντας διπλές ιρλανδικές γκάϊντες, ιρλανδικές φλογέρες, κιθάρα και bodhrán (παραδοσιακά τύμπανα), παρουσιάζει ένα μαγευτικό πρόγραμμα χορευτικής μουσικής, που συνδυάζεται με αφηγήσεις ιστοριών και παραδοσιακά τραγούδια.  
22.00: Το παραδοσιακό φολκ συγκρότημα Altan είναι από τους πρωταγωνιστές της αναζωογόνησης της ιρλανδικής μουσικής στη χώρα του και στο εξωτερικό και είναι διάσημο για τα δυναμικά διπλά βιολιά του και τις διαχρονικές a cappella εκτελέσεις παλαιών κέλτικων τραγουδιών.

Πέμπτη 18 Ιουλίου - Ελλάδα

Κρίστη Στασινοπούλου & Στάθης Καλυβιώτης «Greekadelia».
 

21.00: Κρίστη Στασινοπούλου & Στάθης Καλυβιώτης «Greekadelia». Η τραγουδίστρια, στιχουργός και τραγουδοποιός Κρίστη Στασινοπούλου (φωνή, μπεντίρ, ινδικό αρμόνιο) και ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και πολυοργανοπαίκτης Στάθης Καλυβιώτης (λαούτο, live looping, ηλεκτρονικά, φωνητικά), οι οποίοι έχουν κυκλοφορήσει μαζί 5 δίσκους που διακρίθηκαν στο εξωτερικό, μας ταξιδεύουν στις μουσικές τους αναζητήσεις, μέσα από ηλεκτρονικο - ακουστικές διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών και δικά τους τραγούδια.

22.00: Η Μαριώ, μία από τις εκφραστικότερες ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, εκπροσωπεί ένα μουσικό ύφος που αντλεί από την ανθρώπινη εμπειρία και αποφεύγει τις μιμήσεις και τους ψευδεπίγραφους νεωτερισμούς.
Παρασκευή 19 Ιουλίου - Ισπανία

21.00: Το μουσικό σχήμα των Xarnege συνδυάζει κοινά στοιχεία από τις κουλτούρες των χωριών που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ της γαλλικής επαρχίας της Γασκωνίας και της χώρας των Βάσκων.
22.00: Οι Lenacay παρουσιάζουν το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο  «Ryma», κάνοντας ένα μουσικό ταξίδι χωρίς όρια, από τις ρίζες του φλαμένγκο σε ανεξερεύνητους ορίζοντες.

Σεμινάρια

FRANCESCO TAVOLARO

Το μουσικό σχήμα των Xarnege συνδυάζει κοινά στοιχεία από τις κουλτούρες των χωριών που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ της γαλλικής επαρχίας της Γασκωνίας και της χώρας των Βάσκων.
 

Στο κτήριο Καθαρισμός Δεξαμενών, από τη 1 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν τα εξής σεμινάρια:
«Το βιολί και οι αποχρώσεις του σε ευρωπαϊκές παραδοσιακές μουσικές», εισηγητής: ο διεθνώς αναγνωρισμένος σολίστ του βιολιού Kυριάκος Γκουβέντας (Τρίτη 16 Ιουλίου).
«Pizzica pizzica - ρυθμός, χορός και θεραπεία», εισηγητές: Encardia, οι οποίοι μιλούν για την αρχέγονη σχέση του χορού pizzica pizzica με τη θεραπεία από το τσίμπημα της δηλητηριώδους αράχνης, με ταυτόχρονη αναφορά στις χορευτικές φόρμες του σήμερα (Τετάρτη 17 Ιουλίου).
Forum με θέμα: «O μουσικός πλούτος του ευρωπαϊκού νότου και η συμβολή του στην πρόοδο της ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής», εισηγητές: Μάριος Στρόφαλης, Πάνος Χρυσοστόμου και Andre Maia (Πέμπτη 18 Ιουλίου).

Πληροφορίες
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100 - Γκάζι, τηλ.: 210 3475518, 210 3453548. Τιμή εισιτηρίου: ημερήσιο: 10 ευρώ,  πενθήμερο: 25 ευρώ, συμμετοχή στα σεμινάρια: με την επίδειξη του εισιτηρίου. Πρόσβαση: μετρό: σταθμός «Κεραμεικός», τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), στάση «Φωταέριο», λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, στάση «Φωταέριο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή