Σουηδία: Στο αρχείο η υπόθεση θανάτου μετανάστη από αστυνομικά πυρά

Κρίθηκε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε αυτοάμυνα
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 20:57
UPD:21:07
EPA/JOHAN NILSSON / SCANPIX

Ο θάνατος του 69χρονου στη συνοικία Χούσμπι πυροδότησε μεγάλες κινητοποιήσεις στη σουηδική πρωτεύουσα επί μία εβδομάδα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στο αρχείο έθεσαν οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας την έρευνα για το θάνατο ενός 69χρονου μετανάστη από πυρά αστυνομικών, σε προάστιο της Στοκχόλμης όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί, με το αιτιολογικό ότι ο αξιωματικός που πυροβόλησε βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.

Ο θάνατος του 69χρονου στη συνοικία Χούσμπι πυροδότησε μεγάλες κινητοποιήσεις στη σουηδική πρωτεύουσα επί μία εβδομάδα. Ομάδες νέων επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, πυρπόλησαν σχολεία και εκατοντάδες αυτοκίνητα ενώ δεκάδες συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο άνδρας, που ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι, δέχτηκε τον μοιραίο πυροβολισμό όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμά του επειδή υπήρχαν υποψίες ότι απειλούσε να σκοτώσει τη σύζυγό του.

«Η έρευνα διακόπτεται επειδή δεν έχουμε πλέον λόγο να πιστεύουμε ότι διαπράχθηκε εγκληματική ενέργεια. Ο πυροβολισμός ερρίφθη σε αυτοάμυνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελέας Εύα Φίνε.

Οι ταραχές στη Στοκχόλμη έφεραν στην επιφάνεια το μεγάλο χάσμα στη σουηδική κοινωνία μεταξύ των εύπορων Σουηδών και των νεαρών μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων είναι ανεκπαίδευτοι, δεν μπορούν να βρουν εργασία και ωθούνται στο περιθώριο.

Η ανεργία των νέων είναι ιδιαίτερα υψηλή στις συνοικίες όπου σημειώθηκαν οι ταραχές, στις οποίες ζουν πολλοί άνθρωποι από το Ιράκ, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και τη Λατινική Αμερική, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στη Σουηδία.

Ο Ράμι Αλ Χαμίσι, συνιδρυτής οργάνωσης η οποία εργάζεται με τις κοινότητες των ξένων στα προάστια, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι δεν τον εξέπληξε το γεγονός ότι η έρευνα μπήκε στο αρχείο.

«Εμείς από την αρχή ζητούσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα που δεν θα την αναλάμβαναν ούτε η αστυνομία ούτε η εισαγγελία. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πώς πρόκειται για αυτοάμυνα όταν αστυνομικοί μπαίνουν σ' ένα σπίτι και σκοτώνουν έναν ηλικιωμένο», τόνισε ο κ. Χαμίσι.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή