Νίκος Μαστοράκης: «…ο ποιητικός λόγος θα έχανε την αξία του»

Ο συνθέτης ξυπνά θύμησες αλλοτινών εποχών και μιλά για το άλμπουμ «Κύρβα»
Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013 10:19
Yiannis Margetousakis Photograph

Ο συνθέτης Νίκος Μαστοράκης.

A- A A+

Καταφέρνοντας να παντρέψει με επιτυχία την κρητική παράδοση με την έντεχνη μουσική, ο συνθέτης Νίκος Μαστοράκης ξυπνά θύμησες αλλοτινών εποχών και μας μιλά για το άλμπουμ «Κύρβα».

Ο Νίκος Μαστοράκης μάς συστήθηκε δισκογραφικά συμμετέχοντας στο album «Το σκοτεινό τρυγόνι», με 12 μελοποιημένα ποιήματα - κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τώρα, έχοντας ακούσματα και επιρροές από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, συνθέτει13 κομμάτια, αντιπροσωπευτικά της δουλειάς του, στα οποία πρωταγωνιστούν το λαούτο, το νέυ και η λύρα και δημιουργεί το πρώτο του ολοκληρωμένο δισκογραφικό εγχείρημα.

Οι συντελεστές του άλμπουμ Κύρβα.

Ζητώντας τη γνώμη του Σωκράτη Μάλαμα και βλέποντας στο πρόσωπό του τον ιδανικό ερμηνευτή, μαζί με τον Ψαραντώνη και τη Μαρίνα Δακανάλη, ο Νίκος Μαστοράκης  βλέπει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα και μιλά για το δημιούργημά του, που αποτελεί την πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης δισκογραφικής εταιρείας Αρτύς.

Σωκράτης Μάλαμας.

Πού είναι αφιερωμένη αυτή η πρώτη σας ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά;

Την αφιερώνω σε όποιον την ακούσει και έχουν κάτι να του πουν τα τραγούδια μου.

Ποια είναι τα ηχητικά της τοπία;

Είναι σε μεγαλύτερο βαθμό η Κρήτη, αλλά γενικότερα η ελληνική μουσική.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Σωκράτη Μάλαμα;

Είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν, οπότε υπήρχε η συναναστροφή και η γνωριμία. Αυτήν τη φορά, απλά του άρεσαν τα τραγούδια, εμένα μου αρέσει ο Σωκράτης ως άνθρωπος και καλλιτέχνης και, έτσι, συνεργαστήκαμε.

Τί υποδηλώνει ο τίτλος «Κύρβα»;

Κύρβα είναι η πρώτη ονομασία της Ιεράπετρας, της πόλης που γεννήθηκα και ζω, η οποία εικάζεται ότι πήρε το όνομά της από τους Κορύβαντες, που, κατά την παράδοση, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι πάνω στη Γη.

Ψαραντώνης.

Επειδή οι περισσότεροι παράγοντες του δίσκου ήταν από την Ιεράπετρα - εγώ, οι στιχουργοί εκτός από έναν, όπως και οι περισσότεροι από τους μουσικούς που παίξαμε - και επειδή οι Κορύβαντες ήταν εκστατικοί χορευτές και η μουσική του δίσκου σε πολλά του σημεία έχει εκστατικό χαρακτήρα, ο Μάλαμας πρότεινε αυτόν τον τίτλο.

Πώς παντρεύετε την παραδοσιακή μουσική με την έντεχνη;

Όταν φτιάχνω ένα τραγούδι, δεν χρησιμοποιώ κάποια συγκεκριμένη συνταγή, μου βγαίνει αυθόρμητα ανάλογα με τις περιστάσεις, οπότε δεν ξέρω αν γίνεται κάποιο πάντρεμα και πώς.

Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σας σε αυτό το μουσικό ταξίδι;

Αρχικά, οι στιχουργοί που υπογράφουν τα τραγούδια, οι ερμηνευτές, οι μουσικοί που έπαιξαν, οι τεχνικοί και κάποιοι φίλοι που βοήθησαν ο κάθε ένας με τον τρόπο του, αλλά ιδιαίτερα ο Σωκράτης Μάλαμας που πίστεψε σε εμένα και στα τραγούδια μου και ανέλαβε όχι μόνο την παραγωγή, αλλά ήταν από την αρχή δίπλα μου με τις πολύτιμες συμβουλές του.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σύγχρονη δραματική ελληνική πραγματικότητα;

Θυμός και λύπη και η επιτακτική ανάγκη να είμαστε περισσότερο αλληλέγγυοι.

Ποια μαντινάδα θα λέγατε σε εκείνους που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση;

Δεν θα τους πω, διότι ο ποιητικός λόγος θα έχανε την αξία του.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή