Αυστραλία: Νέο ναυάγιο πλοίου με πρόσφυγες

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 08:03
UPD:09:05
REUTERS/DAVID GRAY

Από τις αρχές του 2013, 18.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει σε αυστραλιανό έδαφος, στις περισσότερες περιπτώσεις στη νήσο των Χριστουγέννων (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης 105 προσφύγων που επιβαίνουν σε πλοίο, το οποίο βυθίζεται ανοικτά των ακτών της νήσου των Χριστουγέννων, αυστραλιανού εδάφους στο κέντρο του Ινδικού Ωκεανού, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας έλαβε νωρίς το πρωί τηλεφωνικά έκκληση για βοήθεια από άτομο που επέβαινε στο πλοίο.

«Το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 120 ναυτικών μιλίων βόρεια των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων, μεταφέροντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, 105 ανθρώπους»¬, ανακοίνωσε η υπηρεσία προσθέτοντας ότι έχει σημάνει συναγερμός.

Το πλοίο Parramata που έφθασε πρώτο επί τόπου ανέφερε ότι το σκάφος βυθίζεται. Ενα αεροσκάφος των τελωνειακών υπηρεσιών και ένα δεύτερο πλοίο κατεύθυνονται προς την περιοχή.

EURONEWSGREEK

Από τις αρχές του 2013, 18.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει σε αυστραλιανό έδαφος, στις περισσότερες περιπτώσεις στη νήσο των Χριστουγέννων. Οι πρόσφυγες -στην πλειονότητά τους Κούρδοι, Ιρανοί ή Ιρακινοί- επιβιβάζονται συνήθως στην Ινδονησία σε υπερφορτωμένα και επισφαλή πλοία για να προσπάθήσουν να φθάσουν σε αυστραλιανό έδαφος και να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εκατοντάδες έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια αυτών των υψηλού κινδύνου ταξιδιών.

Η μεγαλύτερη τραγωδία καταγράφηκε το 2001, όταν πλοίο που μετέφερε 353 πρόσφυγες προς την Αυστραλία βυθίστηκε ανοικτά της Ινδονησίας και δεν υπήρξε κανένας επιζών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή