Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με τον αυστραλό πρωθυπουργό για τη Συρία

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 06:09
UPD:10:08
REUTERS/DANIEL MUNOZ

«Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως έγινε χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, όπου τουλάχιστον 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 3.600 νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία», ανέφερε σε ομιλία του στο Σίδνεϊ, ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ και πρόσθεσε ότο η μη ανάληψη δράσης θα στείλει ένα μήνυμα ατιμωρησίας σε «κάθε καθεστώς που σχεδιάζει μια μελλοντική χρήση όπλων».

A- A A+

Τις πιθανές αντιδράσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία συζήτησαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων, την περασμένη Τετάρτη σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό.

Σε ομιλία του στο Σίδνεϊ, ο αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διεθνείς αρχές πίσω από τα γεγονότα στη Συρία είναι σαφείς. «Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως έγινε χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, όπου τουλάχιστον 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 3.600 νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία», είπε  και πρόσθεσε ότο η μη ανάληψη δράσης θα στείλει ένα μήνυμα ατιμωρησίας σε «κάθε καθεστώς που σχεδιάζει μια μελλοντική χρήση όπλων».

Παράλληλα, η σύμβουλος του κ. Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Συγκεκριμένα, η κ. Σούζαν Ράις συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Γιακόβ Άμιντρορ, πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς τακτικών διμερών διαβουλεύσεων με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, την Αίγυπτο και τη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι είναι αναμφισβήτητο πως έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως η συριακή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

«Ο πρόεδρος και η ομάδα του κάνουν αξιολόγηση των επιλογών σχετικά με τις αντιδράσεις σε αυτή τη συγκεκριμένη παράβαση του διεθνούς πρότυπου – την απαγορευμένη χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε επίσης ότι μια στρατιωτική απάντηση είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται.

Καθώς ο κ. Ομπάμα επεξεργάζεται τις πιθανές επιλογές, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κάνει σαφές ότι είναι απαραίτητη η διεθνής υποστήριξη προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων με τους συμμάχους σχετικά με το ζήτημα. Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε το Σάββατο με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, και την Κυριακή με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή