Αυστραλία: Νίκη του συντηρητικού Άμποτ δείχνουν τα exit polls

Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 10:39
UPD:10:47
REUTERS/DAVID GRAY

Ο Τόνι Άμποτ ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τις τρεις κόρες του.

A- A A+

Συντριπτική νίκη της συντηρητικής συμμαχίας υπό τον Τόνι Άμποτ έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ και των Εργατικών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία, δείχνουν τα πρώτα exit polls.

Η έρευνα του Sky News/Newspoll δείχνει μία αποφασιστική στροφή του εκλογικού σώματος υπέρ του Άμποτ, που ενδεχομένως να του δίνει έως και 97 έδρες από τις 150 της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τους Εργατικούς να πέφτουν στις 51 έδρες.

EURONEWSGREEK

Ο Άμποτ που, κάποτε είχε χαρακτηρισθεί «μη εκλέξιμος» από τους ίδιους τους κύκλους του συντηρητικού κόμματος, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να του δώσουν την πλειοψηφία τόσο στην Κάτω Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

REUTERS

Το εκλογικό σύστημα της Αυστραλίας, με σταυρό προτίμησης, ευνοεί την ανάδειξη ανεξαρτήτων υποψηφίων και αντιπροσώπων από τα μικρότερα και τα μειονοτικά κόμματα στη Γερουσία.

Σε περίπτωση που ο ίδιος σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά το νομοθετικό του έργο συναντήσει προσκόμματα στη Γερουσία, ο Άμποτ έχει υποσχεθεί πως θα προκηρύξει νέες εκλογές το ερχόμενο έτος ώστε να διεκδικήσει την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή