Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες των καθηγητών από 16/9

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 23:05
UPD:10/09/2013 06:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση των πρόεδρων των ΕΛΜΕ.

A- A A+

Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΟΛΜΕ με τα μέλη του δ.σ. της ΟΛΜΕ, στη μαραθώνια συνεδρίασή τους η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.

Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αραβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ απέστειλε νωρίτερα ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές εν όψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων.

«Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει», αναφέρουν συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή τους προς τους μαθητές.

Καλούν επίσης σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

«Αντιστεκόμαστε στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Με μαζικούς ενωτικούς αγώνες μπορούμε και θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική», τονίζουν ενώ θέτουν μία σειρά από ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

«Ας μας απαντήσουν. Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27αρια και 30αρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%. χωρίς χρήματα για ρεύμα, νερό, θέρμανση; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με προγράμματα που αναμορφώνονται κάθε ημέρα;».

Προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Αναστέλλεται από σήμερα Τρίτη και για όλη την εβδομάδα η λειτουργία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ), με απόφαση της Συγκλήτου, που αντιδρά στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ήδη, μια σειρά από σχολές του ΕΚΠΑ έχουν ανακοινώσει πως από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή αναβάλλονται οι εξετάσεις των μαθημάτων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, σε έκτακτη συνεδρίαση «εξετάστηκε εκ νέου η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να τεθεί σε διαθεσιμότητα διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο θεμελιώνει  καταφανώς το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, και εμποδίζει πλέον την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος».

Κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, προστίθεται στην ανακοίνωση, προέκυψε επιπλέον ότι, ακόμα και με βάση τα κριτήρια που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο, στο Ε.Κ.Π.Α. όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, αλλά αντίθετα κατεγράφησαν σημαντικές ελλείψεις.

«Παρά ταύτα, το Υπουργείο επιμένει να απομακρυνθούν διοικητικοί υπάλληλοι, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου σπουδών των φοιτητών/τριών, καθώς και του ερευνητικού έργου, με βάση το οποίο το Πανεπιστήμιο αξιολογείται διεθνώς.  Αποτέλεσμα θα είναι η οριστική αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου».

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ θα επανακαθορίσει τη στάση της σε νέα συνεδρίαση. 

Σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας ενημερώνει τους φοιτητές ότι, με απόφαση της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναστέλλει τη λειτουργία του από την Τρίτη 10/9/2013 έως και την Παρασκευή 13/9/2013. Κάνει επίσης γνωστό πως σε επόμενη ανακοίνωση θα υπάρξει ενημέρωση για τις νέες ημερομηνίες των εξετάσεων.

Και το τμήμα της Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ ανακοίνωσε πως αναβάλλονται οι εξετάσεις των μαθημάτων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) του Τμήματος από την Τρίτη έως και την Παρασκευή, ενώ σε ανάλογη ανακοίνωση το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αναφέρει πως τις ίδιες μέρες αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες διοικητικές και ακαδημαϊκές λειτουργίες του Τμήματος (εξετάσεις προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος κ.λπ.).

Απεργία αποφάσισε ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πολυτεχνείου

Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή του, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ως αντίδραση στα μέτρα κινητικότητας. 

Ειδικότερα, η Γ.Σ. του Συλλόγου ΔΕΠ ΕΜΠ αποφάσισε ομόφωνα ότι: 

  • δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων του Ιδρύματος και των άλλων ΑΕΙ
  • προκηρύσσει απεργία από την Τρίτη 10/9/13 έως τη Δευτέρα 16/9/13 και προσκαλεί τα μέλη του ΣΔΕΠ ΕΜΠ σε νέα Γ.Σ. τη Δευτέρα 16/9/13 και ώρα 12.00 στον ίδιο χώρο
  • καλεί όλους τους Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΜΠ να συγκαλέσουν ανοιχτές Γ.Σ. Σχολών με αντικείμενο τις διαθεσιμότητες – απολύσεις των εργαζομένων του Ιδρύματος και τις επερχόμενες διαθεσιμότητες των μελών ΔΕΠ
  • ζητά να συζητηθεί το θέμα των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων σε ανοιχτή Σύγκλητο, προς την οποία προτείνει την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος
  • συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν στην Παμπολυτεχνειακή Συνάντηση της 6/9/13 και καλεί τα μέλη του ΣΔΕΠ ΕΜΠ να συμμετάσχουν μαζικά στην επόμενη Παμπολυτεχνειακή Συνάντηση. 

Μονοήμερο «λουκέτο» στα ΤΕΙ

Μονοήμερο «λουκέτο» στα ΤΕΙ όλης της χώρας έχουν αποφασίσει μόνο για σήμερα Τρίτη και οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων, στη Σύνοδό τους την περασμένη Παρασκευή.

Απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων ανώτατων ιδρυμάτων έχει αποφασίσει δύο 48ωρες απεργίες, 10 και 11 και 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Θ. Πελεγρίνης: Σε απόλυτη αδιέξοδο το Πανεπιστήμιο

«Εκφράζουμε την αγωνία μας» τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κάνοντας γνωστό ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις τελευταίες δεκαετίες. Για πρώτη φορά, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Απέναντι στο δίλημμα "μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα" θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή, μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009» πρόσθεσε.

Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνεται στο 1% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων στον κόσμο και παρουσίασε μια σειρά από συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να καταδείξει το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια υπολείπονται των ξένων τόσο σε διδακτικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούν 9,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, στη Βρετανία 7,9, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μόλις 2.

Ως προς το διδακτικό προσωπικό, η αναλογία είναι 8,7 καθηγητές ανά 100 φοιτητές στις ΗΠΑ, 7,3 ανά 100 φοιτητές στη Βρετανία και μόλις 3,1 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέχει ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, καθώς υποστηρίζει με το προσωπικό του 66 κλινικές. Εάν παυθεί αυτό το προσωπικό, θα πληγεί η Δημόσια Υγεία. Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη που προσφέρει σε βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα» σημείωσε ο κ. Πελεγρίνης, για να προσθέσει ότι το όφελος του κράτους μόνο από την προσφορά του πανεπιστημίου στη Δημόσια Υγεία φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, το πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει υπαλλήλους, αλλά χρήζει άμεσης ενίσχυσης για να μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.

«Δεν επιρρίπτουμε την ευθύνη στον υπουργό Παιδείας που είναι επίσης πανεπιστημιακός, αλλά σε μια πολιτική που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιστροφή» σημείωσε, για να κάνει γνωστό ότι η πρυτανεία θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον κ. Αρβανιτόπουλο, σε ακόμη μια προσπάθεια να αποτραπεί η υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων της ανώτατης εκπαίδευσης στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος επισήμανε ότι ενώ η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η μείωση στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει φτάσει το 52,5% και η μείωση του μισθολογικού κόστους, την πενταετία 2008- 2013, το 35,7%. «Η δυσαναλογία είναι εμφανής» υπογράμμισε.

Ως προς την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι αυτή γίνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ενώ αναφερόμενος ειδικά στις οικονομικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, ανέφερε ότι αυτές έχουν πιστοποίηση ISO, προσφέρουν δηλαδή υψηλών προδιαγραφών έργο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων, Νάνσι Μιχοπούλου τόνισε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί «κόκκινη γραμμή». «Δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος» είπε.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας, ενώ έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι' αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους.

Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του μηνός.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή