«Πρωτιά» της Σουηδίας στην διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού

Σύμφωνα με νέο δείκτη του ΟΗΕ
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 18:37
UPD:18:45
SHUTTERSTOCK

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει, ωστόσο όλες οι χώρες είναι απροετοίμαστες για τη συγκεκριμένη δημογραφική αλλαγή, διαπιστώθηκε στην έκθεση που προετοίμασαν ο ΟΗΕ και μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία προασπίζεται τα δικαιώματα των υπερηλίκων.

A- A A+

Η Σουηδία είναι η χώρα στην οποία γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και τη Γερμανία, σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που έθεσε σε εφαρμογή ο ΟΗΕ, με βάση έρευνά του.

Ακολουθούν κατά σειρά η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ισλανδία και η Ιαπωνία.

Η Γαλλία έρχεται 18η σε παγκόσμια κλίμακα και 13η μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει μεν και αυτό είναι γνωστό προ πολλού σε όλους, ωστόσο όλες οι χώρες είναι απροετοίμαστες για τη συγκεκριμένη δημογραφική αλλαγή, διαπιστώθηκε στην έκθεση που προετοίμασαν ο ΟΗΕ και μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία προασπίζεται τα δικαιώματα των υπερηλίκων.

Το 2050, το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει ηλικία άνω των 60 ετών, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 2 δισεκατομμύρια άτομα έναντι 14% το 2012 (809 εκατομμύρια άνθρωποι), υπογραμμίσθηκε στην έκθεση, την οποία δημοσίευσαν την Τρίτη το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) κι η οργάνωση HelpAge International.

Στο κείμενο τονίζεται ότι «η έλλειψη δεδομένων για τους ηλικιωμένους οδηγεί συστηματικά στον αποκλεισμό τους από τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και της πολιτικής του δημοσίου τομέα».

Οι συντάκτες της έρευνας θέσπισαν έναν καινούργιο δείκτη, τον Global Age Watch, ο οποίος βασίζεται σε 13 κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια σε τέσσερις τομείς, οι οποίοι αφορούν τα εισοδήματα, την κατάσταση της υγείας, την απασχόληση και εκπαίδευση και το ευεργετικό περιβάλλον.

Ο δείκτης θα επικαιροποιείται κατ’ έτος, τονίζουν οι δύο φορείς.

Όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας του εισοδήματος, το Λουξεμβούργο καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ η Σουηδία βρίσκεται στην 8η.

Οι προοπτικές για τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας είναι πιο άσχημες στην Ασία. Η Κίνα βρίσκεται στην 35η θέση, ενώ η Ινδία στην 73η. Η Ρωσία βρίσκεται μεταξύ των ουραγών στην κατάταξη, στην 78η θέση (εκ των συνολικά 91 χωρών οι οποίες περιελήφθησαν), ενώ έρχεται δεύτερη στο χειρότερο περιβάλλον.

«Ουδέποτε είναι αργά να προετοιμασθεί κανείς», υπογραμμίσθηκε στην έκθεση, υπενθυμίζοντας ότι η Σουηδία εορτάζει το 2013 την εκατοστή επέτειο από την θέσπιση της σύνταξης προς όλους, ενώ η Νορβηγία είχε εφαρμόσει το αντίστοιχο μέτρο από το 1937.

Η καλή κατάσταση της υγείας αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για την ευημερία των ηλικιωμένων σε πολλές χώρες με πληθυσμό μεσαίου εισοδήματος, όπως είναι κατά κύριο λόγο οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή