Ηλεκτροκίνητοι δορυφόροι τηλεπικοινωνιών από την ESA

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της SES
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 18:27
UPD:20:03
ESA.INT

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ESA και η SES συνεργάζονται με στόχο την ανάπτυξη και δοκιμή στο Διάστημα ενός πλήρως ηλεκτρικού συστήματος προώθησης για τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά, μάζας εκτόξευσης περίπου τριών τόνων.

A- A A+

Την ανάπτυξη μίας νέας γενιάς δορυφόρων, οι οποίοι θα προωθούνται από ηλιακούς ηλεκτροκινητήρες, σκοπεύει να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), μετά την υπογραφή συμφωνίας με την SES (Λουξεμβούργο) σχετικά με το επόμενο στάδιο του προγράμματος Electra.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η ESA και η SES συνεργάζονται με στόχο την ανάπτυξη και δοκιμή στο Διάστημα ενός πλήρως ηλεκτρικού συστήματος προώθησης για τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά, μάζας εκτόξευσης περίπου τριών τόννων.

Η πρώτη εκτόξευση του προγράμματος Electra αναμένεται να λάβει χώρα κατά τα τέλη του 2018. Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ARTES-33 της ESA, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση καινοτομιών οι οποίες απαιτούν απόδειξη βιωσιμότητας και λειτουργικότητας στο Διάστημα.

Η χρήση ηλεκτρικής προώθησης αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική ελάττωση της κατανάλωση καυσίμων, μειώνοντας τη μάζα εκτόξευσης κατά 40%, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα εκτόξευσης μεγαλύτερων φορτίων ή τη χρήση μικρότερων οχημάτων εκτόξευσης.

Σε συνεργασία με την SES στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η γερμανική OHB Systems.

Προτεινόμενα για εσάς