«Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητους Έλληνες
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 16:18
UPD:17:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΑ) εκτόξευσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

ΣΥΡΙΖΑ: Μονιμοποίηση και διεύρυνση του «χαρατσιού»

Για μονιμοποίηση και διεύρυνση του «δήθεν εκτάκτου χαρατσιού» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.  

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της προγραμματικής συμφωνίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, με την οποία προσπαθούν να πείσουν ότι δεν θα λάβουν νέα μέτρα, και αμέσως αυτοαναιρούνται, μονιμοποιώντας και διευρύνοντας το δήθεν έκτακτο “χαράτσι”, μέσω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν σταματούν εκεί, καθώς «πράττουν το πρωτοφανές, φορολογώντας  αγροτεμάχια, χέρσα χωράφια ακόμη και στάνες».

«Όταν μάλιστα μειώνουν τον φόρο για τους πλούσιους και αφήνουν στο απυρόβλητο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία που βρίσκεται σε off-shore εταιρείες, γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι όσο υφίσταται αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λεηλατεί τους φτωχούς και την καθημαγμένη μεσαία τάξη, εφαρμόζοντας πιστά και απαρέγκλιτα τη μνημονιακή πολιτική» καταλήγει η ανακοίνωση.

Π. Καμμένος: Επέρχεται κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας

«Ο φόρος είναι το τίμημα που πληρώνει στο κράτος ένας πολίτης που έχει εισόδημα, πληρώνει το μερίδιό του. Μέχρι σήμερα οι φόροι καταλογίζονταν σε εκείνους που έχουν ένα εισόδημα. Αν έχεις ένα ακίνητο το οποίο το εκμεταλλεύεσαι και ενοικιάζεται είναι φυσιολογικό να πληρώνεις φόρο. Δεν είναι φυσιολογικό για εμάς να πληρώνεις 45% φόρο αν είσαι στην ανώτατη κλίμακα» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον Alpha 98,9.

O κ Καμμένος δήλωσε ότι πρακτικά δεν υπάρχει δημόσια διαβούλευση για τον νέο φόρο, καθώς η κυβέρνηση έχει προσυμφωνήσει με την τρόικα, και πρόσθεσε ότι με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας επέρχεται κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας.

«Η τρόικα σε συνεργασία με τους εδώ συνεργούς της έχει σκοπό τρία πράγματα: την κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας, τη βλέπουμε να επέρχεται. Κανείς πλέον δεν θα μπορέσει να πληρώσει, εγώ πιστεύω ότι πάνω από το 80% των πολιτών αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πληρώσουμε και προσέξτε όταν βγαίνει στο σφυρί η περιουσία, επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους, δε βγαίνει στην αντικειμενική αξία που φορολογεί το κράτος τον φορολογούμενο, αλλά στο εν τρίτον της αντικειμενικής αξίας που μέχρι τώρα από ότι φαίνεται από τους πλειστηριασμούς που γίνονται ούτε αυτό το πιάνει» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΔΗΜΑΡ: Ανάπηρη η προοδευτικότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων εξ ορισμού δεν είναι φόρος περιουσίας αλλά επιβάλλεται επί κάθε συγκεκριμένου ακινήτου, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, χαρακτηρίζοντας ανάπηρη την προοδευτικότητα του νόμου, γιατί εξαντλείται στο ίδιο το ακίνητο και δεν αφορά στο σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΑ εκτιμάται πολύ χαμηλά: «Προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ η κυβέρνηση θέλει να βεβαιώσει φόρο συνολικού ύψους 3,5 δισ. Έτσι, εισάγεται ένας φόρος με την παραδοχή ότι θα δημιουργήσει οφειλές συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων και μετά θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις. Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα  τιμωρηθούν  και πάλι».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο. «Η πολυσυζητημένη  πρόταση για αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τα εντός σχεδίου και 20.000 ευρώ για τα αγροτεμάχια, έχει εξαφανιστεί» όπως αναφέρεται.

Η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει εμπαιγμό τις κοινωνικές εξαιρέσεις, υπογραμμίζοντας ότι νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα έως 7.000 ευρώ (+1.000 ευρώ για κάθε τέκνο) υποχρεώνονται στην καταβολή φόρου με απομείωση 50%: «Τα όρια είναι πολύ χαμηλά. Δεν υφίσταται καμία πρόνοια για άνεργους και ανάπηρους» τονίζεται.

Ακολούθως, οι εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται προβληματικές. «Δίνεται η δυνατότητα αναβολής πληρωμής του φόρου σε επιχειρήσεις με τζίρο (όχι κέρδη) μικρότερο του 10πλάσιου του φόρου και μόνο, αποκλείοντας κάθε άλλη πρόνοια για ελάχιστα χαμηλότερους φόρους» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ: Διάψευση των ισχυρισμών για μη επιβολή νέων μέτρων

«Το νέο χαράτσι για τα ακίνητα διαψεύδει κατηγορηματικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για μη επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο ενιαίος φόρος ακινήτων οδηγεί σε τρομακτική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη μονιμοποίηση του «δήθεν έκτακτου» χαρατσιού στη λαϊκή κατοικία, τη φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της, τη φορολόγηση κάθε σπιθαμής γης που μπορεί να οικοδομηθεί με αβάσταχτους συντελεστές και την φορολόγηση των μικροαγροτών.

«Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής για επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά το ΚΚΕ, χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης θα εξαναγκαστούν να ξεπουλήσουν την όποια ακίνητη περιουσία κατέχουν γιατί η κατοχή της γίνεται πλέον αβάσταχτη.

«Η εξαγγελία για σημαντική μείωση της φορολόγησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων και η μετατόπιση της φορολογίας στην κατοχή των ακινήτων, υπηρετεί την ίδια στόχευση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων περιλαμβάνει νέες φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

«Η φορολόγηση των ακινήτων των μονοπωλίων εκπίπτει ως δαπάνη. Η απλή αριθμητική υποδεικνύει ποιος είναι κερδισμένος και ποιος χαμένος. Η αύξηση του συνολικού φόρου που υπολογίζουν να εισπράξουν  μαζί με τις φοροαπαλλαγές και τις τεράστιες μειώσεις στη φορολόγηση της συγκεντρωμένης ακίνητης περιουσίας των μονοπωλίων φωτογραφίζουν τα λαϊκά στρώματα ως τους μεγάλους χαμένους» καταλήγει το ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή