Ερώτηση Τσίπρα στον Πρωθυπουργό για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

«Να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης»
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 10:24
UPD:10:28
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο κ. Τσίπρας στρέφει τα πυρά του στο υπουργείο Οικονομικών, καταλογίζοντάς του πως «ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία με τις προτάσεις φορολόγησης αγροτεμαχίων και χέρσων χωραφιών» (φωτογραφία αρχείου). 

A- A A+

Για μία «νέα επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό, αναφερόμενος στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ο κ. Τσίπρας στρέφει τα πυρά του στο υπουργείο Οικονομικών, καταλογίζοντάς του πως «ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία με τις προτάσεις φορολόγησης αγροτεμαχίων και χέρσων χωραφιών».

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνει στην κυβέρνηση ότι ουδέποτε βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής της «η διαφθορά, η φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και των εξωχώριων εταιρειών, οι ενδοομιλικές συναλλαγές και  η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των εγχώριων ελίτ».

Αντίθετα, όπως αναφέρει, συνεχίζεται «η λεηλασία της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας»,

Το πλήρες κείμενο της ερωτησης:

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων δεκάδες μικρά και μεγάλα φορολογικά νομοσχέδια. Όλα είχαν στόχο την οικονομική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων. Το τελευταίο νομοσχέδιο που έφερε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, είναι φανερό πως εκτός από την κλοπή του εισοδήματος, έχει στόχο και την δήμευση της περιουσίας των πολιτών.

Η διαφθορά, η φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και των εξωχώριων εταιρειών, οι ενδοομιλικές συναλλαγές και  η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των εγχώριων ελίτ, ουδέποτε βρέθηκαν στο επίκεντρο της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, μιας και ο έλεγχος στις μεγάλες λίστες της φοροδιαφυγής δεν έγινε ποτέ, ούτε έγινε καμία απόπειρα αξιοποίησης ενός σύγχρονου περιουσιολογίου, που να στοχεύει στη φορολογική δικαιοσύνη.

Η γνώριμη συνταγή της μνημονικής πολιτικής αποθεώνεται στα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Καταργείται το αφορολόγητο όριο, το «έκτακτο» -υποτίθεται- χαράτσι της ΔΕΗ μονιμοποιείται, ενώ εκατομμύρια πολίτες καλούνται από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ, να καταβάλουν χρήματα που δεν έχουν.

Επειδή το υπουργείο Οικονομικών ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία με τις προτάσεις φορολόγησης αγροτεμαχίων και χέρσων χωραφιών, επειδή πρέπει επιτέλους να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

  • Γιατί δεν υλοποιείται επιτέλους η συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία η φορολογική επιβάρυνση οφείλει να απορρέει από τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου;
  • Ως πότε θα συνεχίζεται η προκλητική φοροαπαλλαγή του μεγάλου πλούτου εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, η ανοχή απέναντι σε έκνομες δραστηριότητες, όπως η λαθρεμπορία και τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, η μη σύνταξη και αξιοποίηση ενός σύγχρονου περιουσιολογίου που να αποσκοπεί στη φορολογική δικαιοσύνη;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή